La Covid provoca la caiguda més gran en 50 anys del salari mitjà: es queda en 1.641 euros
La tendència a l'alça que s'havia iniciat durant la segona meitat de 2017 va arribar al seu final amb la pandèmia
- En castellano: El Covid provoca la mayor caída en 50 años del salario medio: se queda en 1.641 euros
La Covid-19 ha colpejat amb força el salari mitjà a Espanya. En concret, la pandèmia ha provocat la major caiguda interanual en almenys 50 anys, d'un 3,1%, de manera que ara se situa als 1.641 euros mensuals, segons el Monitor Adecco d'Oportunitats i Satisfacció d'Ocupació.
El centre d'estudis del grup de recursos humans ha publicat aquest dilluns l'informe al qual queda palès que la tendència a l'alça del salari mitjà del conjunt d'Espanya que s'havia iniciat durant la segona meitat de 2017 va arribar al seu final amb la pandèmia i amb els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO). Això s'explica perquè els treballadors inclosos en ells no cobren la totalitat del salari, sinó un 70% de la base reguladora.
Així, la remuneració mitjana a Espanya acumula tres trimestres consecutius amb descensos interanuals, registrant baixades en totes les comunitats autònomes, excepte a Múrcia, on, de fet, ha augmentat un 1%.
Per la seva banda, la Comunitat de Madrid es manté en primera posició, amb una remuneració mitjana de 1.964 euros mensuals (-1,3% interanual), seguida un cop més pel País Basc, amb un salari mitjà de 1.954 euros per mes (-1,5%). Els segueix Navarra, que després d'una retallada d'un 0,7%, deixa la seva remuneració mitjana als 1.837 euros al mes.
Descomptant la inflació, Adecco xifra en un 1,4% la pèrdua de poder adquisitiu del salari mitjà en considerar les variacions acumulades durant els últims vuit trimestres. Fa un any, en canvi, guanyava un 0,9%.
MADRID I NAVARRA, MILLORS COMUNITATS PER TREBALLAR
Segons el Monitor Adecco d'Oportunitats i Satisfacció en l'Ocupació, la Comunitat de Madrid i Navarra són les regions que reuneixen les millors condicions per treballar a Espanya, desbancant així Balears i Catalunya, que ocupaven aquestes posicions fa un any.
Per la seva banda, País Basc millora nou esglaons i se situa en tercer lloc, mentre que Catalunya, que fa un any era a la segona posició, baixa fins al cinquè lloc. La Comunitat Valenciana, per la seva banda, retrocedeix de la tercera a la setena plaça i Balears s'enfonsa a la catorzena posició després de liderar el rànquing l'any passat.
En les dues posicions més baixes no hi ha canvis: Canàries roman en l'últim lloc, escortada un cop més per Castella-La Manxa. Tercera per la cua es col·loca Extremadura, que baixa cinc esglaons en comparació amb l'últim trimestre de 2019.
Segons aquest informe, les diferents restriccions a l'activitat econòmica per enfrontar la pandèmia del coronavirus han fet que continuï la caiguda de la sinistralitat laboral, que s'havia iniciat amb el confinament domiciliari de març i abril. "Les restriccions en el normal desenvolupament de l'activitat econòmica han provocat una forta caiguda en la quantitat d'accidents de treball, així com en el nombre de vagues", sosté el Monitor.
Mentrestant, el nombre total d'aturats ha augmentat fins als 3.720.000, el major nombre en tres anys i 527.900 més que un any abans. El nombre d'aturats de molt llarga durada (al menys dos anys buscant feina) es va situar en 885.400 persones en acabar 2020, el tercer menor registre en una dècada (68.600 menys que al final de 2019).
Considerant la mitjana dels últims quatre trimestres, els aturats de llarga durada equivalen al 24% del total de desocupats, proporció 6,5 punts inferior a la d'un any abans i la menor des de setembre de 2011, segons Adecco. "Tot l'increment de l'atur passa entre aquells de curta durada", afirma l'informe, en què s'assenyala que gairebé set de cada deu desocupats estan cobrant prestació per desocupació, un 1,3% més en taxa interanual.