La confiança econòmica d'Espanya cau a mínims d'any i mig
En línia amb l'empitjorament generalitzat de les grans economies de la zona euro
La confiança econòmica d'Espanya s'ha situat a l'agost al seu nivell més baix des de març de 2017, segons l'índex elaborat per la Comissió Europea, que ha caigut a 107 punts des dels 107,7 del mes anterior, en línia amb l'empitjorament generalitzat entre les grans economies de la zona euro.
En el cas d'Espanya, la confiança únicament ha millorat l'agost al sector de la construcció, on va pujar a -10,2 punts des dels -17,3 el juliol, mentre que es va mantenir estable en 11 punts al comerç minorista. Per la seva banda, l'índex de confiança dels consumidors va retrocedir a -2,5 punts des dels 0,6 de juliol, mentre que al sector serveis va caure a 22,2 des de 23,3 el mes anterior i a la indústria va retrocedir a -3,5 des del -1,3 al juliol.
En el conjunt de la zona euro, la dada de confiança econòmica s'ha situat a l'agost als 111,6 punts, enfront dels 112,1 del mes anterior, registrant caigudes en totes les grans economies de l'euro. Això suposa que la confiança econòmica de la zona euro es va afeblir per vuitè mes consecutiu a l'agost, arrossegada per un menor optimisme a la indústria i els serveis, i continuant amb una tendència a la baixa des d'un màxim de 115,2 el desembre passat.
La confiança econòmica de la zona euro es va afeblir per vuitè mes consecutiu a l'agost, arrossegada per un menor optimisme a la indústria i els serveis
En el cas d'Alemanya, aquest descens va ser el menys acusat, en situar la dada als 112,7 punts des dels 112,8 del mes anterior. Per la seva banda, la confiança econòmica de França va retrocedir 1,3 punts, fins als 108,2 punts, mentre que a Itàlia el descens va ser de vuit dècimes, fins 108,2 punts, i als Països Baixos la dada va retrocedir a 109,4 des de 109,9 sencers al juliol.
Entre els Vint-i-vuit, la dada de confiança econòmica de juliol es va mantenir estable als 112,3 punts. Mentrestant, l'indicador de confiança empresarial de la Comissió, que ajuda a identificar la fase del cicle econòmic, va caure a 1,22 l'agost des d’1,30 el juliol.
L'enquesta del mes passat va suggerir que es va produir un impacte per les tensions comercials entre la Unió Europea i els Estats Units, que es van concretar en aranzels dels Estats Units a les exportacions europees d'acer i alumini el juny, juntament amb l'amenaça de més aranzels pels automòbils de la UE.
La confiança en els serveis, que generen més de dos terços del PIB de la zona euro, va baixar a 14,7 des de 15,3 el juliol, amb un empitjorament de les expectatives de demanda.
Segons els analistes de Pantheon Macroeconomics, aquestes dades suggereixen que el creixement s'està desaccelerant lleument des d'un pic l'any passat, de manera consistent. Els detalls mostren que la confiança general va caure en totes les principals economies, encara que l'augment va ser més gran a França i Itàlia. En general, aquesta enquesta continua assenyalant un sòlid creixement del PIB, malgrat una caiguda constant des de començaments d'any.