La confiança del consumidor alemany surt de la depressió i puja al gener, segons GfK

"La llum al final del túnel s'està tornant una mica més brillant, però encara és massa aviat"

Per

Bolsamania | 21 des, 2022

L'índex de confiança del consumidor alemany manté una trajectòria ascendent i al gener es millora, segons les dades de l'institut GfK, que mostren que va pujar fins a -37,8 per al gener, després d'una lectura lleugerament revisada de -40,1 al desembre, i per sobre de les previsions.

"La llum al final del túnel s'està tornant una mica més brillant, però encara és massa aviat per donar el vistiplau", assenyalen a GfK, afegint que "amb el tercer augment consecutiu, la confiança del consumidor està sortint lentament de la depressió".

Creuen que la confiança del consumidor alemany continuarà millorant a mesura que s'acosti el nou any, ja que sembla que les mesures d'ajuda del govern per mitigar l'augment dels preus de l'energia estan tenint efecte.

Per subíndexs, les expectatives d'ingressos van augmentar per tercer mes consecutiu, fins a -43,4. Les expectatives econòmiques pugen per segon mes consecutiu fins a -10,3. L'indicador de propensió a comprar es va estabilitzar a final d'any i va augmentar fins a -16,3.

Com expliquen els analistes de Pantheon Macroeconomics, l'índex GfK "va prolongar el repunt tebi des del mínim d'octubre, d'acord amb l'estabilització d'altres enquestes cap a finals d'any". I veuen almenys dues raons per fer-ho.

"En primer lloc, el començament de l'hivern ha estat molt menys ombrívol del que es temia a principis d'any, a causa sobretot d'un temps inusualment càlid a principis del quart trimestre i a l'important estalvi voluntari tant de les llars com de les empreses. En segon lloc, el govern alemany ha promès un important suport a les llars a partir de l'any que ve, a través del paquet d'ajudes energètiques per valor de 200.000 milions d'euros, aquests fons s'utilitzaran, en part, per limitar els preus al consum de l'energia a partir del gener i fins al 2023".

Tot i això, destaquen que "el missatge general de l'enquesta GfK segueix sent el d'unes condicions difícils per a les llars. També som escèptics pel que fa que la millora continuï durant el primer trimestre, però molt dependrà del fred que faci i de la consegüent reducció de les reserves de gas, cosa que ningú sap del cert en aquest moment".

Últimas noticias