La CNMV nord-americana presenta càrrecs contra el fundador del broker de ‘digitals’ BitFunder per frau
Va operar com una mena de borsa de valors per a companyies relacionades amb el bitcoin i les monedes digitals
- La SEC incrementa la pressió sobre les digitals
- En castellano: La CNMV estadounidense presenta cargos contra el fundador del bróker de 'criptos' BitFunder por fraude
El debat que es gesta als EUA i altres països sobre si el bitcoin i altres monedes digitals entren dins de la categoria de valors ha tornat a saltar a la palestra després que l'agència homòloga de la CNMV als EUA hagi presentat càrrecs per frau contra el fundador de la plataforma d'intercanvi de monedes digitals BitFunder. La Securities Exchange Comission dels EUA (SEC), ha assegurat en un comunicat que aquest broker havia operat com una "borsa de valors no registrada" que va defraudar els seus usuaris.
Tancada des de desembre de 2013 -només un any després del seu llançament-, va operar com una mena de borsa de valors per a companyies relacionades amb el bitcoin i les monedes digitals. Durant aquells temps van proliferar aquest tipus de pàgines web, que van acabar tancant. I ara, la SEC ha conclòs la seva investigació contra Jon E. Montroll, impulsor d'aquesta companyia i l'acusa de frau per dur a terme una activitat no registrada.
Segons ha informat el supervisor financer als EUA, "les plataformes que participen a l'activitat d'una borsa nacional de valors, independentment de si aquesta activitat involucra actius digitals, tokens o monedes, s'han de registrar a la SEC o operar en virtut d'una exempció". A més, Montroll també va ocultar un ciberatac en el sistema de la seva plataforma i un robatori de bitcoins que va ocórrer com a resultat.
La SEC és encara més contundent quan afirma que "continuarem la conducta policial enèrgica al voltant de la tecnologia de comptabilitat distribuïda i ens assegurarem que els mals actors que cometen frau en aquest espai rendeixin comptes". Un avís que sona a advertència per als actors actuals més que per als quals hagin infringit la llei al passat.
LA SEC MOLT ACTIVA
Aquesta actuació s'emmarca en una sèrie de mesures que el supervisor nord-americà ha emprès, especialment contra les emissions inicials de moneda digital (ICOs per les sigles en anglès). En concret, ha frenat l'emissió de diversos d'aquests tokens que tenen com a objectiu finançar les empreses emergents basades en la tecnologia blockchain.
Durant els últims mesos, a més, s'ha procedit a la suspensió de cotització de diverses empreses relacionades amb inversions en monedes digitals i el bitcoin. Sense anar més lluny, a finals de gener va congelar els actius d’AriseBank, que va proclamar haver aixecat 600 milions de dòlars en la major ICO duta a terme fins ara.
El president de SEC, Jay Clayton, també ha emès diverses declaracions sobre les monedes digitals. A principis d'aquest mes, en una audiència davant el Comitè Bancari del Senat dels EUA, ha assenyalat que les agències financeres federals han de sol·licitar al Congrés una major legislació sobre les operacions relacionades amb les monedes digitals. No obstant, la Casa Blanca ha assenyalat recentment que no està a prop d'abordar una legislació sobre aquest florent mercat.