La CEOE demana rebaixar l'IVA del turisme com ja han fet d'altres països europeus
La patronal insta a rebaixar al 7% els tipus impositius aplicables durant 2020 i 2021
Actualitzat : 16:59
La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) ha posat aquest dijous sobre la taula una sèrie de mesures que considera necessàries per evitar una catàstrofe encara més gran en el turisme. Una vegada més, ha tornat a insistir en la necessitat de rebaixar l'IVA i d'altres impostos, com ja han fet altres països europeus on aquest sector té molta menys importància a la seva economia.
Un clar exemple és Alemanya, que ha reduït l'IVA del turisme fins al 30 de juny de 2021. També el Regne Unit, que l'ha rebaixat del 20% al 5%. Aquesta és la línia a seguir segons la patronal al seu informe "Gestió de la crisi turística provocada per la Covid-19", elaborat per la consultora EY, en què s'insta a rebaixar al 7% els tipus impositius aplicables als serveis del sector durant 2020 i 2021.
Noticia relacionada
Garamendi avisa de que habrá paro si no hay ERTE que protejan a empresas y trabajadoresEl document també recull d'altres mesures destinades a augmentar la demanda, com l'exoneració temporal de les taxes turístiques, facilitar la subscripció d'assegurances mèdiques de viatge per a turistes internacionals i intensificar la col·laboració públic-privada mitjançant programes de vacances subvencionats. A més, demana fer una campanya de comunicació que ajudi a la recuperar la confiança en Espanya com un destí segur.
Però no n'hi ha prou només amb recuperar la demanda, ja que aquest serà un procés lent. Durant la presentació de l'informe, la presidenta del Consell de Turisme, Cultura i Esport de la CEOE, Marta Blanco, ha considerat de vital importància "treballar en un pla urgent de mesures perquè moltes empreses del sector turístic sobrevisquin". En aquest sentit, ha reiterat la necessitat de mantenir els ERTO per causa de força major fins que es recuperi la demanda.
D'altra banda, han elaborat una bateria de propostes per facilitar la liquiditat de les empreses. Entre aquestes hi destaca concedir préstecs a molt llarg termini a empreses viables que es comprometin a invertir en millores de competitivitat. També demana ampliar els ajornaments dels deutes tributaris i de la Seguretat Social i també en les quanties de les línies ICO. També insta a impulsar mesures per mitigar el perjudici a les empreses derivat de les situacions de viatges cancel·lats i posposats.
No obstant això, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha considerat que "no és una qüestió només d'ERTOs, ni és una situació només dels crèdits ICO, sinó que hem de parlar d'un pla d'ajuda integral al turisme". En la seva opinió, no sols ha de centrar-se en les activitats principals del sector, sinó també en les activitats que en depenen.
MESURES EN LA RESTA D'EUROPA
Els governs d'altres països europeus ja han posat en marxa diferents programes per intentar salvar al turisme, que inclouen l'aplicació de tipus super reduïts d'IVA; línies específiques de finançament i ampliació de les línies d'avals. A més, permeten l'ajornament del pagament d'impostos, taxes i cotitzacions a la Seguretat Social; o excepcions temporals o reduccions en factures essencials. Fins i tot han entrat en el capital d'empreses estratègiques que es trobaven en risc de fallida.
Per exemple, al Regne Unit, on el turisme hi representa el 3% del PIB comparat amb el 12% que suposa a Espanya, s'ha reduït l'IVA al 5%, amb una estimació d'impacte per a les arques públiques de 4.100 milions de lliures. A més, han concedit subsidis a pimes i autònoms del 80% dels beneficis durant els 3 mesos que ha durat la pandèmia.
A Itàlia s'han subvencionat el 20% de la pèrdua de la facturació a les agències de viatges amb ajudes a fons perdut. Mentrestant, a França dedicaran al sector 18.000 milions i a Alemanya s'ha reduït l'IVA fins al 30 de juny de 2021, entre altres mesures.