La banca se surt amb la seva: la nova llei hipotecària no serà retroactiva

Els grups arriben a un acord per evitar el desnonament automàtic de milers de consumidors que estan pendents de la Justícia europea

Per

Bolsamania | 11 des, 2018

La nova llei hipotecària no serà retroactiva, és a dir, no s'aplicarà als contractes que s'hagin signat amb anterioritat a la seva entrada en vigor excepte en alguns casos. El primer és que es tracti de subrogacions o novacions, però hi ha una altra excepció en la qual sí que s'aplicarà retroactivitat, que és en la clàusula de venciment anticipat. La norma s'aplicarà retroactivament als contractes que tinguessin una d'aquestes clàusules llevat que les condicions pactades en la hipoteca siguin més favorables al client o llevat que es tracti d'un dels casos de desnonaments paralitzats per la Justícia europea. La banca s'evita així acudir als tribunals per hipoteques ja executades.

Els grups parlamentaris han aprovat aquest dimarts el redactat de l'apartat de la nova norma pel que fa a la retroactivitat en la seva aplicació. La úniques condicions en què sí que s'aplicarà retroactivitat tenen a veure amb el reemborsament anticipat, al qual el client tindrà dret encara que hagi signat la hipoteca abans, i amb el venciment anticipat.

En aquest últim cas, l'aplicació de la retroactivitat també té excepcions. La primera d'elles és que si les condicions pactades en la hipoteca sobre venciment anticipat eren millors que les que preveu aquesta nova llei, no s'aplicarà. La segona és que si, amb anterioritat a l'entrada en vigor de la norma, ja es va declarar el venciment anticipat, tampoc s'aplicarà. Així, els bancs esquiven el risc d'haver de defensar-se als tribunals en relació amb hipoteques ja executades.

Els grups han arribat a aquest acord per evitar milers de desnonaments de consumidors amb procediments judicials paralitzats pendents de la Justícia europea. Aquests clients estan a l'espera que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) determini si l'anterior normativa és abusiva en relació amb el venciment anticipat.

Les seves execucions, ja iniciades, estan paralitzades. Si els grups haguessin pactat la retroactivitat total de la nova llei hipotecària, aquests processos judicials haurien estat suspesos i als contractes afectats se'ls aplicaria la nova norma. Això podria provocar el desnonament automàtic d'aquests consumidors. Per evitar-ho, els grups han pactat que la nova norma no és aplicable per a aquests processos de desnonament ja iniciats.https://www.bolsamania.com/catalunya/noticies/economia/els-bancs-pagaran-per-llei-totes-les-despeses-hipotecaris-excepte-la-de-taxacio--3592766.html

La nova llei endureix les condicions perquè les entitats financeres puguin executar una hipoteca. Concretament, el banc haurà d'esperar que l'impagament de la hipoteca arribi a dotze mesos o al 3% del capital concedit durant la primera meitat del préstec o quinze quotes o el 7% a la segona per poder executar una hipoteca, que és el pas previ a un possible desnonament.

ENTRARÀ EN VIGOR EL MARÇ

Encara no està clar quan entrarà en vigor aquesta nova llei hipotecària, que suposa la transposició d'una directiva europea que va haver de realitzar fa dos anys, si bé el més probable és que s'endarrereixi fins al març. La tardança en la seva entrada en vigor amenaça Espanya amb una multa per part de la Justícia europea, a la qual la Comissió Europea ja va demanar que fos d'uns 105.000 euros diaris.

La Comissió d'Economia i Empresa del Congrés ha aprovat aquest dimarts algunes de les esmenes a les quals no s'havia donat el vistiplau durant la fase de Ponència i després d'aquest pas el següent és el seu pas pel Ple, cosa que passarà previsiblement el proper 20 de desembre.

Serà llavors, ja el 2019, quan la norma passarà al Senat. El Govern va sol·licitar que la tramitació a la cambra alta es realitzés per urgència, és a dir, en un termini d'uns vint dies, però aquest període es veurà, segurament, ampliat, ja que el PP té la intenció d'incorporar l'única de les seves esmenes que no forma part ja de la norma.

El grup parlamentari pretén que en aquesta norma s'elimini l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats, reduint el seu tipus a zero. Com el PP compta amb majoria a la cambra alta, és segur que el projecte de llei tornarà amb, almenys, aquesta esmena al Congrés, on el Ple haurà d'acordar si tira endavant o no. Segons apunten fonts parlamentàries, aquesta circumstància provocarà que l'aprovació definitiva de la norma es retardi fins a febrer o març.

Últimas noticias