La banca retorna més de 5.100 milions al BCE de les subhastes TLTRO-II

La decisió de tornar aquests fons es produeix menys d'una setmana abans que el BCE adjudiqui la penúltima ronda del programa TLTRO-III

Per

Europa Press | 07 des, 2020

Actualitzat : 14:32

La banca europea ha decidit tornar de forma anticipada 5.134,61 milions d'euros al Banc Central Europeu (BCE) procedents del segon programa d'operacions de finançament a llarg termini amb objectiu específic (TLTRO-II), que van tenir lloc entre 2016 i 2017, segons van informar les entitats a l'institut emissor.

La decisió de tornar aquests fons es produeix menys d'una setmana abans que el BCE adjudiqui la penúltima ronda del programa TLTRO-III. Durant l'última ronda, celebrada el setembre, l'institut emissor va tancar la ronda amb peticions de liquiditat per valor de 174.464,05 milions. Des que va començar el programa, els bancs han demanat gairebé 1,7 bilions d'euros.

El BCE també celebra el proper dijous la seva reunió ordinària de política monetària, l'última que tindrà lloc aquest any. S'hi presentaran les seves projeccions macroeconòmiques trimestrals i, en funció d'elles, el BCE decidirà si ajusta els seus instruments com a resposta a la crisi econòmica. Sobre la taula hi ha la possibilitat d'estendre el termini de venciment del seu programa de compres d'actius contra la pandèmia (PEPP) o fins i tot elevar la seva quantia, situada als 1,35 bilions.

Des de la quarta subhasta del programa, s'apliquen les condicions més avantatjoses fins a la data per a les operacions de liquiditat. L'abril, el BCE va decidir millorar la seva remuneració, de manera que el tipus d'interès a aplicar és 50 punts bàsics inferior al tipus mitjà aplicat a les operacions de refinançament. Això significa que els bancs li cobraran un 0,5% al BCE pels diners que li demanin prestat en el marc d'aquestes operacions, ja que el tipus d'interès de referència està situat al 0%.

A més, per a aquelles entitats els préstecs elegibles de les quals superin un valor de referència, el tipus aplicat a les TLTRO-III és inferior. En concret, es pot situar fins a 50 punts bàsics per sota el tipus mitjà de la taxa de facilitat de dipòsit vigent durant cada ronda TLTRO. De forma efectiva, això es tradueix en que els bancs cobraran fins a un 1% per demanar prestat al BCE, ja que la facilitat de dipòsit està situada al -0,5%.

Últimas noticias