La banca espera fusions però avisa que no poden ser imposades pel sector públic

El president de la AEB, José María Roldán, també preveu les primeres fusions transfrontereres

Per

Bolsamania | 23 jun, 2020

El president de l'Associació Espanyola de banca (AEB), José María Roldán, preveu noves fusions bancàries a Espanya per l'escenari de pressió sobre la rendibilitat de les entitats, però ha advertit que aquestes operacions han de ser voluntàries i mai imposades pel sector públic.

Així ho ha posat de manifest durant una trobada online organitzada per Nova Economia Fòrum, en el qual ha reconegut que les fusions són una bona manera de millorar la rendibilitat. "Veurem més fusions, possiblement a Espanya i més possiblement a d'altres països, però evidentment han de ser voluntàries, no pot ser una cosa imposada des del sector públic", ha advertit Roldán, que també preveu que es veuran les primeres fusions transfrontereres.

"Mentre aquestes fusions transfrontereres no tinguin lloc, és molt difícil dir que la Unió Bancària Europea està funcionant", ha afirmat el president d'AEB, i ha aprofitat per apuntar que el mercat únic és "la joia de la corona" d'Europa i que sofrirà "una enorme distorsió" en els pròxims anys, per la qual cosa haurà de ser reconstruït per aconseguir que les empreses no competeixin en funció de la seva nacionalitat, sinó de la seva capacitat d'oferir productes millors.

En opinió del president de la patronal bancària, Espanya està lluny d'una situació d'oligopoli en aquest sentit, perquè els bancs "continuen competint entre ells de manera salvatge en alguna ocasió". A més, ha recordat que el primer senyal d'oligopoli són els beneficis excessius, quan la banca espanyola té actualment un problema de rendibilitat que cal escometre, i nous operadors digitals han començat a competir amb les entitats tradicionals.

"Des del punt de vista de la competència ens podem relaxar una mica, que no veig problemes a curt termini a l'ecosistema bancari", ha assegurat Roldán, qui tampoc tem en termes de competència a la banca pública, l'experiència de la qual en el passat "no ha estat tant bona com podria haver estat".

PANDÈMIA

En un altre ordre de coses, el president de l'AEB ha reconegut que la pandèmia de Covid-19 suposa "un magnífic experiment natural" que no pot ser malgastat a l'hora d'avaluar com està funcionant la regulació implantada en els últims anys. "Em sembla que és una magnífica ocasió per examinar com està funcionant aquest paradigma regulador que vam posar en marxa amb la crisi de 2008-2012. El meu punt és que ja no és qüestió de Basilea IV, sinó que no hauríem d'examinar la regulació i veure com està funcionant i prendre decisions i amb quins paràmetres?", s'ha preguntat.

En aquesta línia, Roldán ha proposat una simplificació del funcionament dels 'buffers' de capital, els matalassos de liquiditat i la normativa Mifid II, al mateix temps que ha reconegut que la nova regulació de resolució bancària no serà utilitzada en la crisi actual i creu que podria plantejar-se "una cosa més senzilla" com un règim de solvència bancària específic que estigués preparat per als casos singulars.

Últimas noticias