L'alta inflació i l'entorn incert porten a una contracció del sector manufacturer

La demanda va sofrir una reducció notable, tant en el mercat nacional com internacional

Per

Bolsamania | 01 ago, 2022

L'alta inflació i l'entorn incert han provocat que el sector manufacturer espanyol entrés al juliol en territori de contracció, alguna cosa que succeeix per primera vegada en un any i mig, segons es reflecteix en l'índex PMI. La demanda va sofrir una reducció notable, tant en el mercat nacional com internacional. Mentre que la confiança en el futur cau bruscament.

L'índex PMI del sector Manufacturer espanyol, elaborat per S&P Global, va disminuir per segon mes consecutiu al juliol, i es va situar per sota del nivell d'absència de canvis de 50 per primera vegada des de febrer de 2021. Després de tenir en compte els factors estacionals, l'índex va registrar 48,7, per sota de 52,6 registrat al juny i el seu nivell més baix des de maig de 2020.

La deterioració de la salut del sector va reflectir en gran manera una caiguda considerable de les noves comandes pel fet que la demanda es va afeblir en un moment de fortes pressions inflacionistes i incertesa econòmica generalitzada. La producció i l'ocupació també van registrar una contracció, mentre que les expectatives per a la producció es van desplomar a un nivell similar al de març passat, quan la confiança va caure després del començament de la guerra a Ucraïna.

El sector manufacturer va experimentar la major caiguda de les noves comandes en més de dos anys al juliol. Les empreses enquestades van informar que les vendes s'han desplomat a causa d'un entorn cada vegada més incert, i algunes empreses preveuen una recessió en la segona meitat de l'any. Els alts preus també van afectar la demanda, mentre que factors similars també van comportar a una disminució comparable en les noves comandes d'exportació.

Inevitablement, la falta de noves comandes va tenir un impacte negatiu en la producció. L'enquesta de juliol va mostrar la primera contracció de la producció des de gener de 2021, ja que les empreses van reduir la producció en resposta a la disminució de les càrregues de treball. Qualsevol excés de producció sobre les noves vendes es va destinar a completar els contractes existents, que van disminuir al ritme més ràpid en gairebé dos anys. Les empreses també van optar per reduir els seus inventaris de magatzem com a part de les mesures de reducció de costos donades les baixes expectatives de producció per als pròxims dotze mesos.

De fet, la confiança empresarial va caure al juliol a un dels nivells més baixos des de l'apogeu de la pandèmia de la COVID-19 en la primavera de 2020. L'alta inflació, la guerra en curs a Ucraïna i els temors d'una escalada d'una recessió econòmica en els últims mesos de 2022 van servir per a soscavar l'optimisme. Aquestes preocupacions es van traslladar a les decisions de contractació, ja que el nivell d'ocupació va caure per primera vegada en disset mesos al juliol.

LA INFLACIÓ MANTÉ LA SEVA TENDÈNCIA A la BAIXA

Respecte als preus, la inflació dels costos dels inputs va seguir elevada, encara que va mantenir la seva recent tendència a la baixa fins a aconseguir la seva taxa més reduïda des de febrer de 2021. Va haver-hi alguns informes que la disminució de la demanda d'inputs (l'activitat de compra entre els fabricants espanyols va caure per segon mes consecutiu al juliol) va provocar una certa pressió a la baixa en la inflació.

No obstant això, els combustibles i l'energia van continuar sent fonts d'inflació clau i, de nou, les empreses no van tenir una altra opció que augmentar les seves tarifes a una taxa considerable.

Finalment, els retards en les cadenes de subministrament van persistir, reflectint els desafiaments logístics i d'inventari existents entre els proveïdors. No obstant això, el grau d'allargament dels terminis de lliurament va ser el més feble registrat per l'estudi des de finals de 2020.

Des de S&P Global Market Intelligence comenten que "l'alta inflació, juntament amb la considerable incertesa econòmica a curt termini actualment existent a Espanya i a tot el món, van perjudicar intensament l'economia manufacturera al juliol. La demanda va sofrir una reducció notable, tant en el mercat nacional com internacional, la qual cosa va provocar una contracció en la producció per primera vegada en un any i mig".

"Com que les comandes pendents de realització van disminuir notablement i la reducció d'existències s'ha posat ara en marxa, la perspectiva a curt termini per a la producció és clarament a la baixa. Aquesta tendència baixista també s'observa en les expectatives de les empreses, que es van desplomar notablement a un nivell similar a l'observat al març passat, quan va començar l'escalada del conflicte a Ucraïna", afegeixen.

Assenyalen també que les empreses "estan cada vegada més preocupades per la continuació de la recessió econòmica en els pròxims mesos i, per això, estan prenent posicions cada vegada més defensives, tal com ho demostren les retallades d'ocupació, dels inventaris i de les compres".

Últimas noticias