L'activitat empresarial ja anava de baixada el 2019, segons el Banc d'Espanya

Va perdre dinamisme el 2019, cosa que es va traduir en una desacceleració de la creació d'ocupació

Per

Bolsamania | 23 mar, 2020

L'activitat de les societats no financeres va perdre dinamisme el 2019, i això es va traduir en una desacceleració de la creació d'ocupació. No obstant això, l'elevada entrada de dividends va afavorir un augment dels beneficis ordinaris, i així van créixer també els nivells mitjans de rendibilitat. Així ho reflecteixen els resultats de les empreses no financeres publicats aquest dilluns pel Banc d'Espanya.

En concret, la informació correspon al quart trimestre de 2019 així com un avanç de tancament de l'exercici passat. Quant a l'ocupació, es va desaccelerar, reduint-se la seva taxa de creixement al 0,8%, la qual cosa suposa 0,6 punts percentuals menys que un any abans. L'augment del nombre de treballadors es va veure impulsat principalment per l'avanç de la contractació de personal fix, que créixer un 1,4%, mentre que l'ocupació temporal va descendir un 1,7%.

El 2019, el percentatge d'empreses que van crear ocupació es va situar en un 51,4%, lleugerament per sota de la dada de l'any previ (51,7%), si bé va continuar sent clarament superior a la proporció de companyies que van destruir ocupació, que va ser d'un 33,4%.

El 2019, el percentatge d'empreses que van crear ocupació va ser d'un 51,4%, lleugerament per sota de la dada de l'any previ

El detalle sectorial evidencia que el crecimiento del empleo se concentró en las ramas de servicios, con incrementos de un 2% en la de comercio y hostelería, de un 0,9% en la de información y comunicaciones, y de un 0,8% en la rama que engloba al resto de las actividades. Por el contrario, el sector de la energía registró un descenso de sus plantillas medias del 1,9%, mientras que en el industrial el empleo se redujo un 0,3%.

Les remuneracions mitjanes van experimentar un repunt del 2% el 2019, mig punt més que un any abans. Aquesta acceleració es va observar de forma generalitzada a gairebé tots els sectors, excepte el del comerç i l'hostaleria, que va ser l'únic en el qual els salaris mitjans van créixer menys que l'any previ (un 1,6%, enfront del 2,9% de 2018). A la resta de les branques, els increments salarials van ser més elevats: van oscil·lar entre un 1,9% al sector de la informació i les comunicacions, i el 2,9% del de l'energia, en tots els casos, augments superiors als de l'exercici precedent.

D'altra banda, els ingressos financers van créixer amb força el 2019, un 21,2%, impulsats principalment per l'augment dels dividends rebuts (24%), si bé els ingressos per interessos també van créixer, encara que en menor mesura, un 5,1%. Per part seva, les despeses financeres van continuar caient, un 4,9% en aquest cas, sobretot pels costos mitjans de finançament, que són inferiors, efecte que va quedar parcialment compensat pel volum més gran de deute de les empreses de la mostra en el conjunt de l'any.

L'avanç dels beneficis ordinaris va permetre que les ràtios agregades de rendibilitat creixessin en 2019, set dècimes la de l'actiu i un punt i dues dècimes la dels recursos propis, situant-se en un 7,2% i un 11%, respectivament. No obstant això, els valors mitjans d'aquests indicadors reflecteixen un descens, tant en el cas de la rendibilitat de l'actiu (va caure tres dècimes, fins al 5,6%) com en el de la rendibilitat dels recursos propis, que va passar d'un 8,3% a un 8%.

El cost mitjà del finançament aliè va continuar en tendència descendent i va caure dues dècimes el 2019, fins al 2%. L'augment de la rendibilitat de l'actiu, juntament amb el descens dels costos de finançament, va propiciar que tornés a ampliar-se el diferencial entre totes dues ràtios, fins a 5,1 punts percentuals, vuit dècimes més que l'any anterior.

Les dades destaquen en un context en el qual es va contreure moderadament l'activitat comercial, la qual cosa es va reflectir en un descens de l'1,5% de la xifra de negocis. La reducció de les vendes va afectar en major mesura a les realitzades a Espanya, que van perdre una mica de pes relatiu en favor de les exportacions.

Les compres també van disminuir el 2019, un 2,2%, amb un descens més acusat en el cas de les importacions, que van passar de suposar un 33,1% respecte al total de les adquisicions de 2018 a representar un 30,9% en 2019. En línia amb aquests desenvolupaments, van disminuir els saldos de clients i de proveïdors, que es van veure també condicionats per una nova reducció dels períodes mitjans de cobrament, mentre que els de pagament van augmentar lleugerament.

.

Últimas noticias