JP Morgan veu tres amenaces per a l'optimisme de 2018: la inflació, els bancs centrals i la Xina
Els analistes de l'entitat nord-americana aposten per "un bon any" per als mercats
- No obstant això, els experts afirmen que cal vigilar que les dades d'inflació no sorprenguin a l'alça...
- ...que implicaria que els bancs centrals escometessin polítiques més restrictives
- En castellano: JPMorgan ve tres amenazas para el optimismo de 2018: la inflación, los bancos centrales y China
"El mercat tindrà un bon any, en línia amb els viscut el 2017". Aquesta és la previsió dels analistes de JP Morgan Asset Management per 2018. La clau del creixement global serà el consum, segons els experts, ja que, la recuperació del mercat immobiliari i laboral, afavorirà al consumidor i a les inversions per part de les empreses. Encara que aquest optimisme es pot veure frenat per tres factors: la inflació, els bancs centrals i la Xina.
La subdirectora d'Estratègia de JP Morgan Asset Management Espanya i Portugal, Lucía Gutiérrez-Mellado, ha explicat que, tot i que l'escenari és bo, hi ha alguns riscos, com ara que les dades d'inflació sorprenguin molt a l'alça", cosa que implicaria que els bancs centrals escometessin polítiques més restrictives per a les quals, de moment, ningú està preparat", afirma.
Gutiérrez-Mellado també alerta sobre els bancs centrals. "S'enfronten a un escenari nou pel que fa als canvis de política monetària que hauran d'anar navegant a poc a poc i amb molta cautela", afirma l'analista. Pel que fa a la política monetària, Gutiérrez-Mellado ha apuntat que, "després de nou anys de recuperació econòmica, té tot el sentit que els bancs centrals comencin a normalitzar les seves polítiques monetàries".
A l'escenari actual, tots "es comencen a moure amb una mateixa direcció, encara que a ritme diferent". Mentre que als Estats Units la Reserva Federal apujarà els tipus d'interès en tres ocasions, segons la gestora, no s'esperen canvis en la política del Banc Central Europeu (BCE) fins al final del programa d'expansió quantitativa. Per a la reunió de dijous que, la subdirectora d'Estratègia de JP Asset Management Espanya i Portugal, Lucía Gutiérrez-Mellado, no espera canvis significatius, cosa que "sí que succeirà durant la seva trobada de març".
Pel que fa a la Xina, tot i ser optimistes, JP Morgan Asset Management considera que "cal tenir el país" vigilat, ja que una forta desacceleració al gegant asiàtic podria afectar Occident. Catalunya i la resta d'incertesa política "causen volatilitat" però "només a curt termini", apunta la subdirectora d'Estratègia de JP Asset Management Espanya i Portugal.
Al mercat de les divises, els analistes de l'entitat nord-americana esperen que l'euro continuï apreciant respecte al dòlar i, fora de la zona euro, la gestora veu menys oportunitats al Regne Unit que a la resta de mercats, atès que el país britànic no tindrà un escenari molt favorable.
EUROPA HA ESTAT LA "LA GRAN SORPRESA" DE 2017
Lucía Gutiérrez-Mellado destaca que Europa ha estat la "gran sorpresa" el 2017 des del punt de vista macroeconòmic i que hi ha marge perquè la renda variable europea continuï fent-ho bé, gràcies a resultats empresarials positius i creixement econòmic sòlid. Aquests factors van tenir bon comportament el 2017 i des de la gestora esperen que "la tònica es repeteixi". A la regió europea, la incertesa política jugarà un paper menor que durant els últims dos anys.
Els analistes segueixen apostant per la renda variable dels Estat Units, l'economia del qual pot estar experimentant la seva expansió més llarga amb el consum com a motor de creixement. Lucía Gutiérrez-Mellado assegura que "si els Estats Units continua tenint bons resultats a nivell macroeconòmic, la renda variable tindrà bon comportament", afirma.
Segons Gutiérrez-Mellado, als Estats Units continua havent-hi potencial per a l'augment dels beneficis, el rebot del preu del petroli afavorirà al sector energètic i el dòlar continuarà debilitant, el que serà favorable per a les exportadores. Finalment, pel que fa als mercats emergents, ha assenyalat que el creixement sincronitzat global els afavorirà i ha apuntat que el potencial de millora de la Xina és més gran que el d'economies desenvolupades, de manera que hi ha "encara molt recorregut".