Johnson no dóna motius per a l'optimisme a l'hora de la veritat del Brexit

Tres escenaris s'obren després de la cimera de la UE però Londres segueix entossudit en no prorrogar les negociacions

Per

Bolsamania | 14 oct, 2020

El clima positiu que transmeten els negociadors del Brexit, a 24 hores que culmini el termini del 15 d'octubre donat pel primer ministre britànic, Boris Johnson, convida a un cert optimisme als mercats que a la cimera de la Unió Europea (UE) que arrenca aquest dijous s'albiri l'anhelat acord comercial que ha d'entrar en vigor el 31 de desembre. Analistes i operadors comencen a descomptar que el resultat sigui favorable i s'eviti el divorci ‘dur’ i, si bé no es creu que tots els punts estiguin sobre les is i que es presenti un document llest per a signar, s'assumeix que el ‘premier’ acceptarà ampliar el termini de negociacions fins a finals de mes, com a mínim.

No obstant això, no són pocs els que avisen que Johnson no ha enviat senyals clars que el Regne Unit vulgui prosseguir amb l'estira-i-arronsa més enllà de la data límit autoimposada, després de les converses que ha mantingut el cap de setmana amb els líders de França i Alemanya, Emmanuel Macron i Angela Merkel. De fet, Johnson només ha reiterat que un acord seria el millor per a totes dues parts i que “el temps s'esgota”, la qual cosa fa pensar a firmes com Pantheon Macroeconomics o Oanda que s'està caient en l'auto-complaença.

Aquests analistes criden a la cautela, ja que els escenaris que s'obren després de la cimera no conviden a ser gaire optimistes. “S'ha encaixat que la data límit final s'ha traslladat al 31 d'octubre i que a la cimera es presentarà un esbós general d'un acord”, assenyala Craig Erlam, de Oanda. No obstant això, “no s'ha solucionat ni un només dels esculls de la futura relació comercial”, assenyala, i el premier britànic ni tan sols no ha insinuat que figuri entre els seus plans seguir amb les negociacions després del conclave europeu.

Els líders de la UE, per part seva, han deixat clar que no comprometran la seva posició negociadora i insistiran en les seves demandes. L'acord segueix embussat en les ajudes estatals a les empreses, que els Vint-i-set volen que s'adaptin a les seves normes, mentre Londres s'oposa perquè soscava la seva independència, segons afirmen; i els drets de pesca, on l'enfrontament amb França ha portat París a amenaçar amb vetar qualsevol pacte si el Govern britànic no cedeix. En realitat, “la perspectiva d'un Brexit sense acord és cada vegada més probable”, assumeixen des de Pantheon Macroeconomics.

TRES ESCENARIS I LA REACCIÓ DE LA LLIURA

Tres són els escenaris que s'obren després de la reunió de líders europeus del 15 i 16 d'octubre i cap no aconseguirà que el mercat, en concret la lliura, remunti de manera remarcable, adverteixen des de Julius Baer. El més negatiu és que hi hagi un fracàs estrepitós i s'acabi sense unes normes per a regular el comerç exterior a partir de 2021. En tal cas, “s'hauria d'apel·lar a les regles comercials de l'Organització Mundial del Comerç i s'aplicarien aranzels en els béns de consum a partir de cap d'any”, explica David Alexander Meier, economista del banc suís. En aquest context hi ha “potencial per a un major afebliment de la lliura esterlina” i “podria provocar taxes d'interès negatives del Banc d'Anglaterra, la qual cosa faria baixar encara més la moneda”.

En segon lloc, si la cimera de la UE s'acaba sense acord entre Londres i Brussel·les, “les negociacions podrien prolongar-se de totes maneres, amb el següent conclave europeu de desembre com a nova data límit”, prossegueix Meier. “Esdeveniments anteriors han mostrat un tractament flexible dels terminis de Brexit”, recorda, i “en aquest cas, la lliura esterlina podria romandre als nivells actuals durant les pròximes setmanes”.

En tercer lloc, si se segella un acord comercial en aquesta cimera, “l'enfortiment de la lliura esterlina pot continuar sent limitat”, ja que “un acord bàsic de lliure comerç no evitarà totalment els efectes adversos de Brexit, ja que no inclou el sector dels serveis”.

En qualsevol cas, “com més temps es trigui a tancar un tracte, més nerviosos es posaran els inversors”, assenyala Erlam, per la qual cosa insisteix que els operadors han d'anar amb cura amb les seves expectatives.

Últimas noticias