Itàlia torna totes les pors a Europa amb l'amenaça d'eleccions anticipades
La imminent reforma del sistema electoral afegeix pressió sobre Sergio Mattarella per dissoldre el parlament abans del descans estival
- Les matemàtiques parlamentàries donen com a possible una coalició entre els antieuropeistes Moviment Cinc Estrelles i la Lliga Nord si hi ha eleccions
- En castellano: Italia devuelve todos los miedos a Europa con la amenaza de elecciones anticipadas
Itàlia només convocarà eleccions abans d'esgotar-se l'actual legislatura si hi ha la certesa que el Parlament no serà un puzle irresoluble que no deixarà possibilitats de formar govern. Aquesta condició 'sine qua non', imposada pel president de la República, Sergio Mattarella que descartava l'avanç electoral a la tardor, està a punt de superar-se, ja que s'ha produït una immensa convergència de partits, fins i tot l'antieuropeista i antieuro, Moviment Cinc Estrelles, per arribar a un acord que permeti reformar la llei electoral del país transalpí.
"L'inesperat acord del Partit Democràtic (PD), Força Itàlia (FI) i el moviment liderat per l'humorista Beppe Grillo, sobre com ha de ser l’'Italicum' -sistema de votació-, suggereix que estan preparats per pressionar Mattarella perquè convoqui eleccions a la tardor", indica Fabio Fois, analista de Barclays. "Però no creiem que el president de la República cedeixi fàcilment, sabedor que aquest avanç situaria les eleccions a prop de les dates en què s'han d'aprovar els pressupostos", apunta aquest expert.
Però la incertesa ha fet efecte entre els operadors, després que l’exprimer ministre italià, Matteo Renzi, hagi suggerit que el país transalpí avanci les eleccions a la tardor, coincidint amb els comicis alemanys, per reduir la incertesa sobre Itàlia. Per ara, no ha convençut els inversors que confiaven en no haver de preocupar pel fantasma 'Italexit' fins a la primavera de 2018 i la prima de risc polític ha tornat a cobrar el seu preu en els valors europeus. La borsa italiana cau avui un 0,6% després de perdre dilluns un 2%, la qual cosa li va permetre abandonar el suport del curt termini que presentava als 20.808 punts. "Això ens mostra l'extensió de la correcció actual que tranquil·lament es podria estendre fins al nivell dels 19.741 punts, mínims del buit alcista que va deixar a finals d'abril", assenyala César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía. L'euro, per la seva banda, ha sucumbit a un mínim d’11 dies i ha estat a punt de perdre el preu dels 1,1100 dòlars.
La imminent reforma del sistema electoral afegeix pressió sobre Sergio Mattarella per dissoldre el parlament abans del descans estival
Les paraules de Renzi van provocar no només el debilitament de l'euro i de la borsa, sinó també la caiguda dels bons italians a 10 anys en 12 punts bàsics enfront dels alemanys", assenyalen experts de Danske Bank. "Hi ha perills potencials d'elevada volatilitat al mercat del deute italià a mesura que ens endinsem a l'estiu, més quan, fins fa ben poc, el consens entre els analistes polítics és que es mantindria la data prevista per a les eleccions, a la primavera de 2018", argumenten des del banc d'inversió danès. "Però la proximitat d'aprovació de la reforma electoral està també molt a prop, de manera que un avançament electoral a la tardor és plausible", conclouen.
De fet, un avanç de la data dels comicis "podria generar gran incertesa al país i a la Zona Euro en conjunt, sobretot tenint en compte que el Moviment Cinc Estrelles, partit antieuropeista i radical, encapçala ara mateix totes les enquestes d'intenció de vot", coincideixen experts de Link Securities.
Aquest dimarts es reuneix el Partit Democràtic (PD), actualment al Govern, per debatre si donar suport o no a aquesta iniciativa. "Per tant Itàlia i la política europea tornaran a centrar l'atenció dels inversors de la regió durant els propers mesos, especialment si finalment la llei, que penalitza les petites formacions polítiques, tira endavant i Mattarella opta per convocar noves eleccions", argumenten els analistes de la firma d'inversió. Des de Barclays coincideixen amb aquesta visió i reconeixen que "hi ha creixents possibilitats que es convoquin els comicis aquest 2017". Però insisteixen que la seva previsió que el president de la República s'esgoti la legislatura "es manté inalterada per ara".
EL PITJOR MOMENT POSSIBLE
No obstant això, el moment és el menys propici ja que el Moviment Cinc Estrelles de l'humorista Beppe Grillo -que proposa treure el país de l'euro- lidera els sondejos, un fet que projecta, un cop més, una ombra d'amenaça sobre l'Eurozona i la Unió Europea (UE) que podria trobar en Itàlia la mina que fes saltar pels aires tot el projecte europeu.
Però experts consultats calmen els ànims: encara que aquest moviment obtingués una àmplia representació al Parlament, és poc probable que derivés en una "coalició de govern viable", assenyala Léon Cornelissen, economista en cap de Robeco. Segons aquest expert, tot i que els euroescèptics sumessin una majoria a la cambra Italiana, suposant que la Lliga Nord de Matteo Salvini aconseguiria traslladar el 12% d'intenció de vot de l'electorat als resultats a les urnes, "és altament improbable que això es traduís en un govern a Itàlia que afavorís l’'Italexit".
Les matemàtiques parlamentàries donen com a possible una coalició entre els antieuropeistes Moviment Cinc Estrelles i la Lliga Nord
Però tenint en compte estrictament la matemàtica parlamentària, surten els comptes. 'IlSole24Ore' ha publicat una enquesta d'estimació de vot en què s'evidencia la possibilitat que la dels de Grillo i els de Salvini sumen majoria a la Cambra baixa. Però el professor de relacions internacionals a la Universitat Europea de Madrid, Pablo Martín de Santa Olalla, descarta aquesta possibilitat. El Moviment Cinc Estrelles "no vol saber res de pactes amb el que despectivament anomenen 'la casta’", "i la Lliga Nord és 'casta’", afegeix.
Així, el pacte entre aquestes dues forces és inviable, perquè "tot i que Cinc Estrelles és un moviment transversal que recull vots tant a esquerra com a dreta, té una clara tendència a ocupar l'espai d'esquerra i abomina del discurs xenòfob i racista de la Lliga Nord", argumenta Martín de Santa Olalla. D'altra banda, les tesis de les dues forces contra la UE són diferents, remarca el professor de la Universitat Europea de Madrid. La força antisistema "critica, sobretot, les polítiques d'austeritat, mentre que la Lliga Nord vol un radical tancament de fronteres (abandonar l’espai Schengen, igual que Le Pen) i expulsions en massa d'immigrants en situació irregular", explica . "Així que no veig els de Grillo pactant amb els de Salvini", sentencia Martín de Santa Olalla.
En aquest context, també descarta l'expert en relacions internacionals l’'Italexit'. "A dia d'avui, el més possible serà un acord de govern entre el PD i la coalició de dretes. Si fos per Renzi, inclouria només la dreta de Giorgia Melloni (els Germans d'Itàlia) i Força Itàlia, deixant fora la Lliga Nord. Però tot dependrà dels números per aconseguir una majoria a les dues cambres, particularment al Senat, on, si no es canvia la llei electoral, resulta especialment difícil aconseguir una majoria estable", aclareix.