Itàlia, sota pressió: demana revisar les regles de dèficit i Moscovici vol que compleixin

La UE ha activat el procediment sancionador en no prendre mesures per reduir el seu deute

Per

Bolsamania | 06 jun, 2019

Itàlia està sota pressió. Brussel·les ha activat el procediment per sancionar el país per no haver pres mesures per reduir el seu deute. El vice-primer ministre, Luigi Di Maio, ha demanat a la Unió Europea (UE) que revisi les regles de dèficit, al qual el comissionat d'economia europeu, Pierre Moscovici, ha respost que correspon a Itàlia demostrar les proves que té la intenció de controlar el seu deute.

Un dia després que la Comissió Europea (CE) digués que la creixent deute públic d'Itàlia va infringir les normes de la UE i obrís el camí per a possibles procediments disciplinaris, Di Maio creu que les regles de dèficit de la UE han de ser revisades per excloure les despeses d'inversió dels càlculs de dèficit-PIB. Al qual ha afegit que el govern italià no permetrà que la UE imposi l'austeritat a Itàlia.

Di Maio diu que el govern italià no permetrà que la UE imposi l'austeritat a Itàlia

La resposta de Moscovici no ha trigat a arribar que ha posat el focus de la pressió sobre Itàlia, en afirmar que corresponia a Roma demostrar que estava controlant el seu dèficit i el seu deute.

"Correspon a Itàlia suportar la càrrega de la prova que està reduint els seus dèficits i el seu deute". "La meva porta està oberta per parlar, escoltar i prendre nota", ha assegurat a la comissió d'assumptes europeus de la cambra baixa del Parlament de França.

Per la seva banda, el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, considera que Itàlia necessita una gran correcció de dèficit per a aquest any, a més d'evitar un procediment disciplinari europeu, pel deteriorament de les finances públiques.

"El que es necessita és una correcció substancial del dèficit el 2019 i 2020", ha dit a una entrevista al diari La República. Dombrovskis també creu que una reforma planificada de reducció d'impostos recolzada per la Lliga, que governa en coalició amb el Moviment 5 Estrelles, podria ser molt costosa i ajudar a deteriorar encara més les finances públiques d'Itàlia.

Els analistes de Barclays expliquen que, "mentre que en el costat de la CE sembla haver intenció d'evitar obrir el procediment sempre que Itàlia prengui les mesures necessàries per corregir el lliscament identificat, hi ha poca claredat sobre el que el govern podria fer". No descarten que, depenent de les condicions prèvies específiques i les pressions del mercat, el govern, i en particular la Lliga, pot aprofitar la situació per dissenyar una crisi de política.

Últimas noticias