Itàlia admet el seu desviament però prendrà mesures si el deute i el dèficit no baixen
El govern italià expressa la seva disposició a continuar un "diàleg constructiu i lleial"
Actualitzat : 16:09
El govern d'Itàlia ha reconegut que el seu enfocament de política pressupostària per a 2019 no està en línia amb les regles del Pacte d'Estabilitat i Creixement, tot i que ha expressat el seu compromís de no ampliar el dèficit estructural durant els propers anys i ha assegurat que en cas que les lectures de dèficit i deute no evolucionin segons el previst adoptarà "totes les mesures necessàries".
En una carta en resposta a la rebuda dijous passat per part de la Comissió Europea, el ministre italià d'Economia i Finances, Giovanni Tria, assenyala que si bé, el govern italià espera apartar-se de la ruta de l'ajust estructural el 2019, no té intenció d'ampliar el dèficit estructural durant els propers dos anys i es compromet a buscar l'equilibri estructural a partir de 2022.
"El govern italià és conscient d'haver triat un enfocament de política pressupostària que no està en línia amb les regles d'aplicació del Pacte d'Estabilitat i Creixement"
No obstant això, tot i la diferència en els punts de vista adoptats, el govern italià expressa la seva disposició a continuar un "diàleg constructiu i lleial", en el marc de les normes institucionals que regeixen a la zona euro. "Pel que fa al camí de l'equilibri estructural, el govern italià és conscient d'haver triat un enfocament de política pressupostària que no està en línia amb les regles d'aplicació del Pacte d'Estabilitat i Creixement", admet la missiva.
"Va ser una decisió difícil però necessària a la llum del persistent retard en la recuperació dels nivells del PIB abans de la crisi i les condicions econòmiques dramàtiques en què es troben els sectors més desfavorits de la societat italiana", exposa el ministre italià.
En aquest sentit, Tria afegeix que en cas que el PIB italià torni al nivell anterior a la crisi abans del previst, el govern pretén anticipar el sanejament dels comptes públics, ha apuntat que la dinàmica del PIB és "crucial" quan s'avalua l'evolució de les ràtios de deute o dèficit, i ha expressat la seva confiança que les mesures de creixement que s'introduiran amb la propera llei de pressupost permetran una evolució a la baixa de les dues.
El govern està convençut que totes aquestes mesures, incloent-hi les dirigides a crear un entorn propici per a la inversió, permetran la reactivació del creixement, garantiran al mateix temps la sostenibilitat a llarg termini de les finances públiques i la reducció planificada de la relació entre deute i PIB.
No obstant, el ministre italià d'Economia i Finances expressa a la seva carta el compromís del govern "a prendre totes les mesures necessàries" per garantir el compliment estricte dels objectius indicats si les relacions deute/PIB i dèficit/PIB no evolucionen d'acord amb el planificat.
D'aquesta manera, Roma confia que l'exposat representa un aclariment suficient de l'enfocament pressupostari del govern italià i assenyala que la seva postura no amenaça l'estabilitat financera d'Itàlia o d'altres països de la UE, ja que l'enfortiment de l'economia del país transalpí va en interès de tota l'economia europea. "El lloc de Itàlia és a Europa i a la zona de l'euro", conclou Tria.