Iglesias creu que l'allau de moratòries hipotecàries avala la renda mínima
Creu que cal fer "més passos" en el "front econòmic" per tal d'ajudar les famílies vulnerables
El vicepresident segon i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, ha afirmat que l'alt percentatge de ciutadans que ha sol·licitat la moratòria hipotecària, un 15% segons ha avançat Bolsamanía, revela la "dimensió" de la crisi social i econòmica de la Covid-19 i que cal continuar fent "passos" en el "front econòmic i social". És més, ha dit que això avala la necessitat d'aprovar una renda mínima.
En la seva opinió, cal sortir de la crisi "rescatant a les famílies" i no als bancs, com va ocórrer en 2008, i per això és vital que es fixi un ingrés mínim vital, que s'aprovarà al maig, per ajudar almenys un milió de llars vulnerables. Així ho ha assenyalat a la roda de premsa telemàtica per explicar la forma en la qual els nens podran sortir al carrer des d'aquest diumenge, i després que el Congrés dels Diputats aprovés aquest dimecres la tercera pròrroga de l'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus, en ser preguntat per l'alt percentatge de sol·licituds de la moratòria hipotecària.
Noticia relacionada
La banca estima que un 15% de las hipotecas pedirán la moratoria por la caída de ingresosIglesias ha defensat que el Govern ha aprovat una sèrie de mesures per afrontar la dimensió de la crisi econòmica i social "sense precedents" i ha dit que és "interessant" comparar les decisions després de la crisi de 2008 amb les d'ara, ja que llavors els acomiadaments i el problema amb l'ocupació van ser "gravíssims", i actualment l'Executiu ha donat cobertura mitjançant els ERTO a 4 milions de treballadors i ha prohibit els acomiadaments per causa de la Covid-19.
A més, recull Europa Press, ha recordat que s'ha prohibit que es produeixin desnonaments, una de les "grans vergonyes" de la crisi de 2008, i s'han facilitat ajudes al lloguer i la moratòria hipotecària per a famílies i altres actors socials.
Al seu judici, el percentatge de ciutadans que s'acollirà a la moratòria hipotecària revela la "dimensió" de la crisi social i econòmica i que el Govern haurà de continuar "fent coses", com aprovar un ingrés mínim vital, vigent al maig, per a almenys un milió de famílies vulnerables, que en molts casos han de pagar lloguer o hipoteques. "Les dades revelen que efectivament fa falta que el front social i econòmic de la crisi continuï fent passos perquè no se surti de la crisi com al 2008, rescatant a la banca, sinó a les famílies del país", ha afegit.
"PROTEGIR I CUIDAR A EMPRESES QUE GENEREN RIQUESA AQUÍ"
D'igual forma, Iglesias ha posat l'accent que l'ingrés mínim vital és "necessari" per a la "dignitat" de les famílies i per a protegir la capacitat de facturació d'autònoms i empreses, ja que necessiten que el consum es mantingui a uns nivells mínims perquè la recuperació sigui "més ràpida".
De cara al Pacte de reconstrucció, també ha considerat que hi ha un "consens transversal" per "protegir i cuidar a les indústries i empreses que generen riquesa aquí i paguen impostos aquí", i fins i tot algunes, com ara Xocolates Valor, poden incrementar salaris en plena crisi del Covid-19.
En qualsevol cas, ha apuntat que Europa ha d'articular "mecanismes solidaris" per fer front a la situació d'emergència, cosa que "no té a veure amb el fet que els governs hagin fet malament les coses", sinó amb la pertinença a la Comunitat Europea. "Volem que Espanya tingui veu a Europa recolzada per totes les forces polítiques independentment de la seva ideologia", ha reblat
"REDEFINIR" LA INDÚSTRIA PER EVITAR LA "GUERRA CANÍBAL" INTERNACIONAL
D'altra banda, sobre la producció de material sanitari, ha indicat que "no pot ser que si ve una crisi no hi hagi producció per a produir respiradors o protecció individual", ni que Espanya hagi d'endinsar-se en el "desordre mundial" d'uns mercats en els quals "hi ha poc menys que una guerra caníbal per veure qui aconsegueix màscares, amb especuladors i voltors que pretenen fer l'agost".
Referent a això, ha indicat que ha quedat reflectit que els governs no tenien capacitat de producció i fabricació d'aquest material, i ha ressaltat el "moviment de solidaritat", posant com a exemple als treballadors de la factoria de Seat a Martorell, que han adaptat la seva tecnologia per fabricar material.
Atès que la crisi ha reflectit els "límits de la indústria pàtria" en aquest camp, Iglesias creu que hi ha "consens" per a "reorganitzar la indústria", de manera que si torna una situació d'emergència sanitària, Espanya pugui disposar dels mitjans necessaris per fabricar respiradors i equips de protecció industrial. "Treballem en aquesta direcció", ha indicat, si bé ha precisat que els terminis els detallarà la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.