Hisenda accelera l'impost mínim de societats del 15% en ple 'cas Ferrovial'
L'acord va ser adoptat pels països OCDE i els Estats membres de la UE
El Ministeri d'Hisenda ha llançat aquest dimarts la consulta pública per adaptar el nou tipus mínim global del 15% a la tributació de Societats i evitar l'elusió fiscal de les multinacionals, com van acordar els països de l'OCDE i els Estats membres de la Unió Europea el desembre passat. El moviment arriba al mig de la controvèrsia provocada per la decisió de Ferrovial de moure la seva seu fiscal als Països Baixos.
El procediment arrencat avui per l'Executiu espanyol obre a la participació pública el tràmit administratiu necessari per transposar la Directiva UE 2022/2523, que obre la porta a un “impost complementari nacional admissible” sobre les rendes obtingudes per les multinacionals que estan radicades a la Unió, la qual cosa garanteixi que les filials de companyies ubicades a un altre Estat de la Unió paguin al país on operen la corresponent tributació mínima del 15%.
Aquest nou tipus mínim de societats afectarà empreses amb una facturació anual global igual o superior a 750 milions d'euros i Espanya ha de tenir aprovada la regulació abans del 31 de desembre del 2024 per ser implantada durant l'exercici fiscal 2024. Amb tot, les companyies estaran lliures del pagament quan la xifra de negoci de la filial sigui inferior a 10 milions d'euros i els guanys siguin inferiors a 1 milió d'euros.
Amb la nova regulació, cap multinacional no podrà arribar a acords per aconseguir tributacions per sota del 15% en un determinat Estat membre. En el cas dels Països Baixos, les empreses paguen un tipus mitjà del 25,8% de l'impost de societats, però la legislació permet a les empreses arribar a acords privats, alhora que contempla exempcions en el gravamen que es fixa sobre els dividends.
"Els últims anys, la Unió Europea ha adoptat mesures per reforçar la lluita contra la planificació fiscal agressiva al mercat interior entre les quals hi ha les directives contra l'elusió fiscal", explica el ministeri d'Hisenda.
Pel que fa a Ferrovial, el Govern carregat durament contra la companyia presidida per Rafael del Pino. El president de l'Executiu de coalició, Pedro Sánchez, ha posat en dubte el compromís de la companyia amb Espanya, assegurant que “la pàtria no és només fer patrimoni”.
Per la seva banda, la vicepresidenta primera del Govern i ministra d'Afers Econòmics i per a la Transformació Digital, Nadia Calviño, ha assegurat dilluns que les raons que ha esgrimit públicament Ferrovial per al seu trasllat als Països Baixos “no se sostenen”.
Ferrovial, per part seva, segueix defensant-se de les acusacions i ha assenyalat que el trasllat del domicili fiscal no respon a cap “interès personal”. "Volem cotitzar als Estats Units i, per competir amb èxit als mercats internacionals, necessitem tenir una cotització dual entre Madrid i la borsa d'Amsterdam", ha explicat el director de comunicació de la companyia aquest dimarts.