Hernández de Cos veu marge per a més fusions i demana prudència amb els dividends

Preveu un impacte significatiu en la solvència d'entitats davant la deterioració dels actius

Per

Europa Press | 06 oct, 2020

Actualitzat : 18:32

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha reiterat que "encara hi ha marge" per a més fusions en el sector bancari espanyol, encara que ha recordat que són responsabilitat dels equips gestors i els accionistes, i ha cridat a les entitats a continuar sent "molt prudents" en la seva política de distribució de dividends i de remuneracions fins que no es dissipi la incertesa actual.

Així ho ha assenyalat durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats davant la Comissió d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital per presentar l'Informe Anual del Banc d'Espanya, en la qual ha advertit que l'actual crisi suposa un repte addicional per a la rendibilitat del sector bancari europeu, que ja es trobava en nivells molt reduïts i que ha d'afrontar-se amb una millora de l'eficiència per part de les entitats.

Segons ha indicat, millorar l'eficiència no passa només per reduir costos, sinó també per realitzar inversions necessàries en digitalització i explotació de la informació per a proporcionar un servei de major qualitat i expandir activitats més rendibles amb un estricte control sobre els riscos assumits. "Només això permetrà a les entitats afrontar el repte addicional que suposa la potencial entrada de nous competidors, com les bigtech, en el mercat de crèdit", ha assegurat.

El governador del Banc d'Espanya també ha apuntat als processos de consolidació en el sector bancari per a afavorir l'enfortiment de les entitats i del sistema en el seu conjunt, per als quals "encara existeix marge", si bé "són responsabilitat dels equips gestors i els accionistes i el paper dels supervisors bancaris, del Banc d'Espanya i del BCE en el marc dels equips de supervisió conjunta del Mecanisme Únic de Supervisió és analitzar la viabilitat dels projectes de fusió que es presentin i, arribat el moment, vigilar la seva adequada execució".

Així, els supervisors analitzaran les operacions corporatives enfront dels objectius de política pública que tenen assignats, vetllant per la solvència de les entitats i l'estabilitat financera, ha assenyalat Hernández de Cos, qui ha valorat que el BCE hagi sotmès a consulta pública una guia sobre l'enfocament supervisor davant les consolidacions en el sector bancari, l'objectiu del qual és donar més previsibilitat al mercat sobre les accionis supervisores i ajudar les entitats bancàries a dissenyar projectes de fusió prudencialment sòlids i que l'entitat resultant tingui un pla de negoci que aportació més valor.

El governador del Banc d'Espanya ha cridat a autoritats econòmiques i supervisores a continuar exercint una vigilància estreta sobre les entitats i els mercats financers perquè continuïn facilitant el flux de crèdit a l'economia i a estar disposats a donar una resposta europea adequada si els riscos per a l'estabilitat financera es materialitzen, donat el compromís amb la Unió Bancària.

En concret, ha demanat compartir l'objectiu d'evitar que la crisi de la Covid-19 acabi provocant un enduriment generalitzat de les condicions de finançament o danyant greument el sistema financer, en un context en el qual s'ha deteriorat la posició financera del sector privat no financer, les conseqüències del qual sobre els resultats dels bancs es manifestaran en la seva plenitud en els pròxims trimestres.

IMPACTE EN LA SOLVÈNCIA DELS BANCS

Encara que el governador ha destacat que les millores en la qualitat dels seus balanços i en els seus nivells de solvència han col·locat el sector bancari espanyol en una millor situació per a absorbir la crisi, ha advertit que els comptes de resultats dels bancs s'han vist ja "negativament afectades".

En el cas concret de les dues entitats de major grandària (BBVA i Santander), l'evolució negativa respon a la deterioració dels fons de comerç de les seves filials a l'estranger, la qual cosa il·lustra que, "en el cas d'una crisi global com l'actual, la diversificació internacional del negoci dels bancs espanyols serà previsiblement menys útil que en passades crisis per a la contenció i mitigació dels seus efectes".

Hernández de Cos ha reconegut que la deterioració en la rendibilitat de les entitats no s'ha traslladat, "ara com ara", en una reducció de la seva solvència, que ha augmentat lleugerament en el primer semestre per les mesures de política econòmica adoptades, però ha instat a "no ser complaents amb aquesta situació". "La deterioració previsible dels actius tindrà, d'acord amb les nostres anàlisis, un impacte significatiu sobre la solvència de les entitats. A més, aquest impacte afectarà de manera diferent a les unes i les altres, depenent tant del seu punt de partida com de la seva diferent exposició als sectors més afectats per aquesta crisi", ha advertit el governador.

En concret, l'exercici de vulnerabilitat del BCE ha reflectit que en l'escenari central (caiguda acumulada del PIB de l'àrea d'euro de l'1% fins a 2022) la reducció de la solvència de les entitats europees s'estima en dos punts percentuals, fins al 12,6% (per sobre dels requeriments), però en l'escenari més sever (caiguda acumulada del PIB del 6% fins a 2022) la reducció del ràtio de solvència és de 5,8 punts, deixant la ràtio CET 1 en el 8,8% i a un "percentatge significatiu de bancs" per sota dels requeriments prudencials mínims.

"La probabilitat d'ocurrència d'aquest escenari és baixa, però no menyspreable, per la qual cosa, de materialitzar-se, possiblement seria necessari adoptar mesures addicionals a les ja implementades", ha advertit.

PRUDÈNCIA AMB EL DIVIDEND

Quant a les polítiques macro i micro prudencials, que han permès absorbir l'impacte inicial del "xoc" i impedit la materialització de "un risc sistèmic en el sistema financer que hagués accentuat encara més la crisi i l'hagués fet més persistent", Hernández de Cos ha destacat que la recomanació del BCE de no repartir dividends ha permès que les entitats hagin afegit aquests recursos als seus matalassos de capital.

Encara que aquesta recomanació es revisarà abans de finalitzar l'any, el governador del Banc d'Espanya ha advertit que, en qualsevol cas, la política de distribució de dividends i de remuneracions de les entitats "haurà de continuar sent molt prudent fins que no es dissipi la incertesa actual i es consolidi una recuperació econòmica sòlida".

Últimas noticias