Gurría (OCDE) afirma que els 'coronabons' també beneficiarien Alemanya

Per la prosperitat i estabilitat que proporcionarien al bloc de l'Eurozona

Per

Europa Press | 07 abr, 2020

El secretari general de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), Ángel Gurría, s'ha mostrat "absolutament a favor" de l'emissió de 'coronabons', que considera el següent pas en la integració europea, a més de resultar també d'interès per als països escèptics sobre aquest tema, ja que segons ell es beneficiaran de l'estabilitat i prosperitat del bloc de l'euro.

"Estic absolutament a favor. Compartir els riscos financers és el següent pas necessari en la integració europea", afirma Gurría en una entrevista amb el diari alemany 'Süddeutsche Zeitung', recollida per Europa Press, en la qual assenyala que els instruments financers no haurien de ser una qüestió de fe, sinó que caldria analitzar-los de manera pragmàtica i estar subjectes a determinats requisits polítics.

"Si funciona, estalvia costos. Si no funciona, necessita ser retocat", sosté el mexicà, per a qui els països de l'euro que ara són escèptics sobre aquest tema, com Alemanya o Països Baixos "han de ser conscients d'una cosa: els interessa que tots els països de l'euro siguin estables i mantinguin la seva prosperitat, ja que després també compren més".

En aquest sentit, Gurría considera que un país com Alemanya obté un gran retorn en cedir una mica de la seva solvència als altres i subratlla, a més, que Europa enviaria un senyal de fortalesa a la resta del món.

"La crisi del coronavirus confronta implacablement als països de l'euro amb la pregunta de si estan llestos per a més Europa", apunta el líder de l'OCDE. "Crec que és legítim si aquesta forma d'ajuda està vinculada a requisits polítics", afegeix.

Quant a les conseqüències econòmiques i socials de la crisi provocada per la pandèmia de Covid-19, Gurría adverteix que seran més prolongades del que duri el propi brot víric, ocupant almenys enguany i el següent. "Aquesta crisi serà més dura i destructiva que la crisi financera de 2008", augura.

Així, adverteix que la recuperació econòmica no tindrà forma de 'V', sinó més aviat d''U' i l'objectiu és intentar evitar que acabi tenint forma de 'L', ja que l'economia ja es trobava en una tendència a la baixa abans de la pandèmia. "La situació és dramàtica", reconeix.

"Ningú dubte que una recessió és imminent", diu Gurría, qui, no obstant això, no creu que ens enfrontem a una depressió com la de 1929.

D'altra banda, el mandatari de l'OCDE alerta dels riscos d'aprofitar la crisi per a revertir la globalització i opina que, enlloc de destruir les cadenes de valor caldria accelerar la integració de l'economia global i retirar les barreres comercials que s'han alçat aquests dos darrers anys, que també suposen un llast al creixement. "Els intents de tornar a l'autosuficiència no tindran èxit", rebla.

Així mateix, el mexicà posa l'accent en l'impacte social i polític de la crisi del coronavirus, ja que "si hi ha massa perdedors, el ja de per si mateix elevat nivell d'insatisfacció a molts països industrialitzats augmentarà".

Últimas noticias