Guindos: el BCE pot baixar més els tipus, encara que hi hagi més efectes col·laterals
El vicepresident del BCE no espera un canvi en la institució sota la presidència de Lagarde
El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha advertit que, tot i que l'entitat pot reduir encara més els tipus d'interès, "els efectes col·laterals de la política monetària són cada vegada més evidents i tangibles", per la qual cosa considera necessari que actuïn altres actors a més dels bancs centrals.
El vicepresident del BCE, en una entrevista amb Market News, sosté que la institució compta amb marge per ajustar les seves mesures d'estímul, com les compres de deute per import de 20.000 milions al mes, encara que subratlla que un paquet de mesures ha de ser estable i predictible, ja que començar a parlar de modificar alguns elements o paràmetres li restaria eficàcia.
Descarta "un canvi de sentit en les polítiques" amb Christine Lagarde com a nova presidenta del BCE des de l'1 de novembre
En aquest sentit, Guindos considera que l'element clau de l'últim paquet de mesures aprovat pel Consell de Govern del BCE és l'orientació a futur. "És el principal element i la referència clau sobre com poden evolucionar les coses en el futur", afirma.
Així, assenyala que el BCE va adoptar aquestes mesures com a resposta a les perspectives de l'economia, en apuntar que les perspectives d'inflació "no s'estan desancorant", encara que admet el risc potencial que la deflació passi a ocupar un primer pla.
D'aquesta manera, davant l'imminent canvi en la presidència del BCE, que des del proper 1 de novembre ocuparà Christine Lagarde en lloc de Mario Draghi, l'exministre espanyol assegura que "un canvi de sentit en les polítiques és una cosa que descartaria. I no seria bo de totes maneres".