Guindos confia que Espanya torni a créixer més que la mitjana si es fan les coses "correctament"

"Estic convençut que l'economia espanyola rebotarà"

Per

Europa Press | 04 mai, 2020

Actualitzat : 16:31

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha expressat la seva confiança que l'economia espanyola superarà l'actual crisi per l'impacte de la pandèmia de Covid-19 i les mesures de confinament implementades i ha assegurat que "si es fan les coses correctament" es recuperaran els nivells d'activitat previs, amb un creixement per sobre de la mitjana de la zona euro.

"Si es fan les coses correctament, rebotarem i tornarem als nivells d'activitat anteriors a la crisi", ha indicat Guindos en una entrevista amb l'emissora Capital Ràdio, recollida per Europa Press, en què ha defensat que l'economia espanyola "sorprèn sempre positivament en els moments més difícils".

En aquest sentit, Guindos ha subratllat que, en aquests moments, "es tracta que sobrevisqui el major nombre d'empreses possible", per a la qual cosa considera fonamental que els governs posin en marxa polítiques adequades de suspensió d'impostos, reducció de càrregues i per intentar que tots els costos de les empreses no quedin bloquejats i així salvar el teixit productiu.

"Són actuacions concretes de cada país i molts han anat en aquesta direcció que, al meu entendre, és la direcció correcta", ha apuntat el vicepresident del BCE, qui s'ha tornat a manifestar partidari que els treballadors afectats per la crisi que no comptin amb cap protecció puguin accedir a certa renda mínima de caràcter temporal.

L'exministre espanyol d'Economia i Competitivitat, ha reconegut que Espanya passa per un moment d'extrema complexitat, ja que en tot just dos trimestres es registrarà una caiguda de PIB equivalent a la soferta en els cinc anys de l'última crisi financera, encara que ha subratllat que en l'actualitat Espanya compta amb una economia competitiva gràcies a les reformes que es van fer, amb un major pes del sector exterior i un sector financer molt més sanejat.

"Estic convençut que l'economia espanyola rebotarà, tornarà a generar ocupació amb intensitat i tornarà a créixer per sobre de la mitjana europea", ha assenyalat Guindos.

PAQUET COMPLET DE POLÍTIQUES

D'altra banda, el vicepresident del BCE ha reiterat la disposició del banc central per fer tot el necessari per evitar que hi hagi tensions en els mercats de deute i els mercats financers, evitant la fragmentació dels mercats de deute públic i que es produeixi un increment "indesitjat i indesitjable" de les primes de risc.

"Estem fent la nostra part. Estem compromesos a evitar que les primes de risc es disparin, perquè això es traslladaria en última instància a les condicions financeres, incrementant la tensió de les condicions financeres, i això seria molt negatiu", ha apuntat.

Encara que amb la intervenció del BCE s'està aconseguint "un cert retorn a la normalitat", Guindos ha tornat a assenyalar que la política monetària no pot ser l'única que actuï. "No és totpoderosa", ha advertit, per la qual cosa ha reiterat la crida del BCE que també assumeixin el seu paper les polítiques fiscals, no únicament nacionals, sinó també europees.

"Ha de ser una actuació conjunta, un paquet complet", ha subratllat. "El BCE ha actuat amb contundència des d'un primer moment, però també ha d'haver-hi altres actors", ha recordat Guindos.

ELS BANCS NO HAN DE GUARDAR-SE LA LIQUIDITAT DEL BCE

D'altra banda, el vicepresident del BCE ha defensat les últimes mesures anunciades per la institució, entre les quals destaquen les dirigides a proporcionar als bancs de l'eurozona "liquiditat en condicions molt favorables" amb l'objectiu que les entitats, en el seu paper d'intermediaris, la traslladin a l'economia real.

"No existeix cap restricció de liquiditat en aquest moment", ha afirmat el banquer central, per a qui és fonamental que aquesta intervenció monetària sigui complementada amb garanties del sector públic, amb sistemes d'avals a la concessió de crèdit, perquè la liquiditat s'estengui al conjunt de l'activitat.

"Nosaltres podem donar-li tota la liquiditat als bancs, però després ha d'haver-hi també un sistema de garanties, però això forma part de la política fiscal, no de la monetària", ha indicat Guindos, qui ha advertit a les entitats que "no poden agafar aquesta liquiditat en condicions tan favorables i guardar-se-la", ja que aquesta és una de les condicions establertes pels programes del banc central.

RECUPERACIÓ A LA SEGONA MEITAT DE L'ANY

Quant a l'evolució de l'economia, el vicepresident del BCE ha assenyalat que les previsions de la institució indiquen que, després de la caiguda del PIB de la zona euro del 3,8% al primer trimestre de l'any, el desenvolupament de l'activitat serà pitjor al segon trimestre i, depenent de com evolucioni la pandèmia i la retirada de restriccions, hi hagi un cert rebot a partir del tercer trimestre, que continuarà fins al final d'any.

"Durant el primer trimestre, l'activitat econòmica de la zona euro va caure més d'un 3% i durant el segon trimestre la situació serà pitjor. La caiguda del PIB pot duplicar o fins i tot triplicar la del primer trimestre de l'any", ha advertit Guindos, afegint que es trigarà a recuperar-se de la caiguda de l'activitat que es registrarà al primer semestre.

En aquest sentit, subratllant l'elevada incertesa existent, el banquer ha anticipat que la reactivació de l'economia ha de començar durant la segona meitat d'enguany i continuar l'any vinent, tot i que ha advertit que dependrà de factors que no poden controlar-se, com ara si hi haurà una segona onada de contagis o com seran les mesures d'eliminació de les restriccions.

"El BCE té un escenari més suau del -5% que es recuperaria pràcticament l'any vinent. El més extrem seria una caiguda del 12%, que contempla que no hi hauria recuperació fins d'aquí a 2 anys. Després es contempla un escenari entre mig, amb una caiguda de prop del 9%", ha indicat.

Últimas noticias