Guindos (BCE): els bancs de l'Eurozona poden necessitar més reserves de capital

Com a protecció contra una recessió encara més gran que podria conduir a una crisi creditícia

Per

Bolsamania | 06 nov, 2019

El vicepresident de el Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, creu que els reguladors de la zona euro haurien de considerar obligar els bancs a construir grans reserves de capital com a protecció contra una recessió encara més gran que podria conduir a una crisi creditícia.

Després d'haver acumulat capital durant l'última dècada, els bancs més grans del bloc estan ara ben posicionats per resistir una recessió, però la majoria encara no té un amortidor de capital addicional que podria alliberar-se durant els períodes d'estrès. "Fins i tot si considerem que el nivell de capital és apropiat, sembla haver-hi possibilitats de tenir una major participació de capital en forma d'amortidors alliberables", ha dit Guindos en una conferència de supervisió bancària aquest dimecres.

Només set dels 19 països de la zona de l'euro han activat un amortidor anticíclic

El problema és que, en una recessió, els bancs mantenen les seves ràtios de capital mitjançant el despalanquejament i la disposició d'actius, restringint el crèdit a l'economia real i agreujant qualsevol contracció. No obstant això, deixar caure les raons de capital no és una opció, ja que això restringiria la capacitat dels prestadors de pagar dividends, una mesura mal vista pels accionistes.

Només set dels 19 països de la zona de l'euro han activat un amortidor anticíclic i fins ara només s'ha creat una quantitat de capital "molt limitada", un risc potencial per a l'economia.

De Guindos també va advertir que el panorama econòmic global s'estava deteriorant i que la incertesa estava en augment, creant un ambient difícil per a un sector bancari que ja està lluitant amb una rendibilitat feble, alts costos i competència excessiva. "Aquest entorn podria exercir pressió sobre la rendibilitat dels bancs i obstaculitzar la seva capacitat d'intermediació a mesura que els marges es redueixen i el flux de nous negocis es desaccelera", ha afegit.

Últimas noticias