Guindos (BCE) defensa sotmetre els fons a la supervisió europea

També insta a completar la unió bancària

Per

Europa Press | 14 des, 2018

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) i exministre d'Economia, Luis de Guindos, s'ha mostrat partidari davant la possibilitat de sotmetre els fons d'inversió a la supervisió europea. La proposta de Guindos sorgeix arran que el creixement d'aquests vehicles financers a la zona euro, els actius dels quals han augmentat un 170% entre 2008 i 2017, ha assolit una xifra equivalent al 42% del total d'actius del sector bancari.

Durant el curs d'una conferència pronunciada a Frankfurt, l'exministre espanyol ha advertit que, tot i que la indústria de fons d'inversió a la UE es troba molt concentrada en unes poques jurisdiccions, a causa de la diversitat d'actius en cartera i de la localització dels inversors, l'impacte d'esdeveniments adversos al sector podria tenir repercussions a tota la UE.

"Per tant, hauríem de considerar elevar la supervisió dels fons d'inversió i la potencial activació d'eines macroprudencials a nivell europeu", ha defensat Guindos.

El banquer espanyol ha apuntat que, després de bregar amb les fragilitats del sector bancari europeu, caldria prestar atenció al creixement continuat del sistema no bancari, que està transformant el paisatge financer d'Europa i el potencial del qual per impulsar el creixement encara no s'ha alliberat completament.

En aquest sentit, el vicepresident del BCE ha destacat l'elevat grau de connexió entre el sector de gestió d'actius i altres parts del sistema financer i ha assenyalat que els fons d'inversió han assumit més riscos de crèdit i de durada a l'actual context de mercat, la qual cosa adverteix de la dificultat per comprendre el nivell general de palanquejament del sector.

"El marc regulador existent està ben dissenyat per abordar problemes microprudencials i de protecció dels consumidors. No obstant això, cal desenvolupar eines addicionals per afrontar els creixents riscos al sector de fons d'inversió des d'una perspectiva macroprudencial", ha afegit.

Així mateix, Guindos ha assenyalat que uns mercats de deute i renda variable més profunds i eficients permetrien economies d'escala i l'assignació de capital en els usos més productius a nivell europeu, en línia amb els objectius del mercat únic, i ha afegit que un mercat únic de capitals pot reduir la necessitat d'assumpció de riscos per part del sector públic.

INSTA COMPLETAR LA UNIÓ BANCÀRIA

D'altra banda, el vicepresident del BCE ha instat a completar les reformes necessàries per culminar la unió bancària i "apuntalar de manera exhaustiva" el sector bancari, incloent-hi el fons únic de resolució, així com un pla de garantia europea de dipòsits.

En aquest últim cas, Guindos ha defensat els potencials beneficis del projecte i ha assenyalat que proporcionaria una confiança uniforme en els dipòsits de tot Europa, beneficiant així a totes les economies del bloc, ja que "cap banc és immune a un potencial 'default' bancari", de manera que el fons de garantia de dipòsits europeus apuntaria la unió bancària a l'assegurar que "un euro dipositat és igualment segur, i valuós, siguis on siguis a la zona euro".

Últimas noticias