Guindos avisa d'una crisi de crèdit si es produeix una retirada precipitada d'avals

Ha advertit d'un possible enduriment de les condicions en la concessió de préstecs

Per

Europa Press | 16 nov, 2020

Luis de Guindos, vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), ha advertit que una retirada prematura dels avals facilitats per a pal·liar l'impacte de la pandèmia i de les restriccions en el sector empresarial pot resultar en un enduriment de les condicions a l'hora de concedir préstecs per part dels bancs i desencadenar una crisi creditícia per a les empreses.

Durant la seva intervenció en un fòrum econòmic celebrat a Frankfurt, ha subratllat que "una retirada prematura dels sistemes de garantia de préstecs pot fer que els bancs endureixin els estàndards crediticis". Així mateix, ha avisat que aquesta retirada "causaria una contracció del crèdit per a les societats no financeres que es traduiria en un fort augment dels incompliments de les empreses".

Ha recalcat que la retirada "abrupta i prematura" podria derivar en "efectes de penya-segat", congelant la recuperació econòmica de la zona euro, ja que aquests avals, juntament amb l'ajornament d'impostos i les transferències directes han alleujat les limitacions de liquiditat de moltes empreses, frenant de moment les insolvències durant la crisi. No obstant això, ha reconegut que les mesures de suport eventualment hauran de retirar-se.

En aquest sentit, De Guindos ha advertit que el nombre de fallides corporatives augmentarà el 2021 i que el risc de crèdit ha augmentat, més concretament en el cas de les pimes, ja que depenen més del finançament bancari que les grans empreses.

D'altra banda, el vicepresident del BCE ha expressat preocupació per l'estabilitat financera derivada de la posició d'entitats no bancàries, que demostren la vulnerabilitat dels fons d'inversió en cas de sortides imprevistes de diners en períodes de turbulències. Així mateix, ha assenyalat que els fons d'inversió "continuen sent vulnerables a sortides sobtades durant períodes de tensió del mercat, pel fet que les seves reserves de liquiditat són relativament petites". L'ex-ministre d'Economia veu necessari revisar els requisits de liquiditat dels fons del mercat monetari i la composició de la cartera.

"Tot i que els fons van augmentar temporalment les seves tinences d'actius líquids en resposta a la tensió del mercat, les seves posicions d'efectiu ja han tornat als nivells anteriors a la pandèmia", ha indicat Guindos. "Això torna a deixar al sector vulnerable a grans reemborsaments en cas de noves turbulències als mercats financers", ha afegit.

Últimas noticias