Guindos, al TC alemany: el BCE analitza "contínuament" els efectes de les seves decisions
Garanteix que usarà tota la "flexibilitat" prevista per evitar la "fragmentació" del mercat de deute
El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha defensat aquest dijous que l'institut emissor ja analitza "contínuament" els efectes secundaris que provoquen les seves decisions de política monetària, en resposta als dubtes expressats pel Tribunal Constitucional d'Alemanya sobre la proporcionalitat del programa de compres de deute públic. "No tenim la política monetària en una espècie de torre d'ivori", ha assenyalat.
En una compareixença davant la comissió d'Assumptes Econòmics del Parlament Europeu, De Guindos ha garantit també que el BCE usarà "tota la flexibilitat prevista" als seus programes en "aquest període d'extrema volatilitat" per evitar la "fragmentació" dels mercats de deute públic que pugui traslladar-se a d'altres mercats.
"En el cas del BCE, l'anàlisi de proporcionalitat és continu. Intentem analitzar contínuament els efectes secundaris de les nostres polítiques. Després de prendre en consideració tots els elements d'informació, prenem una decisió, perquè els avantatges són clarament superiors als desavantatges de les nostres decisions", ha argumentant.
De Guindos ha subratllat que el BCE "no té ni molt menys la política monetària en una espècie de torre d'ivori", sinó que avaluen les "interaccions" de les seves decisions de política monetària amb altres "instruments", com la política fiscal, per a després "fer consideracions sobre els seus efectes secundaris".
"Quan mires les decisions de política monetària, és un tipus d'anàlisi de proporcionalitat en termes de documents, anàlisis o recerca. Quan mires els nostres comptes o les rodes de premsa veus que responem preguntes sobre efectes secundaris. Hi ha una quantitat important d'anàlisi darrere de les decisions que prenem i una part important està relacionada amb els efectes secundaris", ha insistit.
EVITAR UN REPUNT DE LES PRIMES DE RISC
El vicepresident del BCE ha remarcat en aquest context que l'organisme està "totalment compromès" amb el seu mandat i farà "els passos necessaris" per complir-lo. A més, ha defensat que el BCE "no fa res de diferent" al que també fan la Reserva Federal dels EUA, el Banc del Japó o el Banc d'Anglaterra. "Els instruments hi són, i són usats pels bancs centrals de les economies avançades", ha emfatitzat.
En relació al programa de compra de deute públic vinculat a la pandèmia de Covid-19 (PEPP, per les seves sigles en anglès) De Guindos ha recordat que el BCE "ha dit clarament que usarà tota la flexibilitat per aconseguir els objectius, en termes de calendari i de (compra de) actius". "El que farem en aquest període de volatilitat extrema és usar la flexibilitat prevista als nostres programes per evitar la fragmentació" dels mercats de deute públic, ja que aquesta fragmentació podria traslladar-se a d'altres mercats i això posaria en perill l'efectivitat de la política monetària.
De Guindos ha fet aquestes consideracions en una audiència de l'Eurocambra en la qual tots els eurodiputats espanyols que han intervingut també han mostrat la seva oposició a la sentència del Tribunal Constitucional alemany d'aquest dilluns.
El socialista Jonás Fernández ha compartit la seva "profunda decepció" per la sentència i ha apuntat que no veu raons perquè el BCE justifiqui la proporcionalitat dels seus programes de deute davant l'Alt Tribunal alemany. "La sentència és un problema alemany i el Bundesbank veurà si vol tenir problemes addicionals amb el marc constitucional de la UE", ha dit.
En una línia similar, l'eurodiputat de Ciutadans Luis Garicano ha afirmat estar "extremadament preocupat" per "l'atac" a l'ordre legal europeu que suposa la sentència. "Em puc imaginar quin hauria estat la reacció a Alemanya si Espanya o Itàlia decidissin que el BCE té una atenció insuficient a l'ocupació", ha exemplificat. Per part seva, el representant de Catalunya en Comú, Ernest Urtasun, ha recalcat que una unió monetària que no permeti "fer la seva feina" al banc central "simplement no funciona".