Govern i agents socials acorden el primer paquet per reformar les pensions

S'actualitzaran en funció de l'IPC i s'intentarà acostar l'edat efectiva a l'edat legal

Per

Europa Press | 28 jun, 2021

Govern i agents socials han aconseguit un principi d'acord per reformar el sistema de pensions, en virtut del qual s'actualitzaran les pensions contributives en funció de l'IPC i s'intentarà acostar l'edat efectiva de jubilació (64,6 anys) a l'edat legal mitjançant un enduriment de les jubilacions anticipades i majors incentius al retard de la jubilació.

Es tracta de la primera pota de la reforma de pensions compromesa amb Brussel·les al component 30 del Pla de Recuperació i amb ella se suprimeixen dos dels aspectes més polèmics de la reforma de pensions del 2013: l'índex de revalorització de les pensions (IRP), que limitava la seva pujada anual a un 0,25% en situacions de dèficit, i l'anomenat factor de sostenibilitat.

L'acord, desenvolupat en un text normatiu amb forma d'avantprojecte de llei, garanteix el manteniment del poder adquisitiu de la pensions contributives, incloent-hi les mínimes, en vincular la seva revaloració anual amb la variació interanual mitjana de l'IPC dels 12 mesos anteriors a desembre de l' any anterior. Si aquesta variació fos negativa, l'import de les pensions no variarà a l'inici de l'any.

CCOO i UGT han destacat en un comunicat conjunt que, en suprimir la reforma de 2013, "es torna el sistema de pensions a la garantia de la suficiència de les prestacions tant dels actuals pensionistes com per als futurs jubilats".

L'acord, al qual els òrgans de direcció de CEOE han de donar encara el vistiplau, subratlla el paper de l'Estat com a garant públic del sistema de pensions, incloent-se en la Llei General de Seguretat Social una clàusula mitjançant la qual anualment es realitzarà una transferència a través dels pressupostos generals de l'Estat de gairebé el 2% del PIB (uns 21.000 milions d'euros).

"Es culmina així el compliment, fins a la data, del principi de separació de fonts i es garanteix des d'ara mateix a prop de la meitat de l'increment de finançament addicional que es preveu que necessitarà el nostre sistema de pensions per a l'any 2050", ressalten els sindicats.

JUBILACIÓ ANTICIPADA I DEMORADA

L'acord de pensions inclou també mesures orientades a una revisió del model de jubilació anticipada. Segons els sindicats, es redueixen de forma generalitzada els coeficients reductors, es dona més equitat a les regles de jubilació anticipada voluntària i involuntària, i s'amplien els drets de jubilació en diverses modalitats.

La reforma iguala, a més, els drets vinculats als períodes de servei social femení obligatori del qual ja gaudien els del servei militar, al mateix temps que reforça el sistema d'incentius per garantir l'adequació voluntària de l'edat efectiva i legal de jubilació.

Així mateix, s'inclou una bateria de mesures per la qual es reconeixen nous drets o s'amplien alguns dels que ja existien, entre els quals destaca l'equiparació de la pensió de viduïtat per a les parelles de fet, l'extensió del dret a cotització per tots els programes de formació (beques) vinculats a estudis universitaris o de formació professional, tinguin o no caràcter remunerat, i la millora dels convenis especials de cuidadors familiars de persones en situació de dependència, entre d'altres.

Últimas noticias