Goldman veu negre el futur d'Espanya i creu que el PIB es contraurà més d'un 9% enguany
El banc nord-americà acaba de publicar les seves previsions per a la zona euro
Goldman Sachs ha estat l'últim a sumar-se a la bateria de mals auguris sobre el futur de l'economia mundial a causa del coronavirus. Els estralls del Covid-19 poden ser molt grans, segons el banc nord-americà, que acaba de publicar les seves previsions per a la zona euro; alerta especialment sobre Espanya. Creu que el Producte Interior Brut (PIB) es contraurà un 9,7% enguany a causa del brot, ja que el país està sent un dels més afectats.
Segons les seves estimacions, que ha actualitzat davant l'avanç de l'epidèmia pel Vell Continent i per tot el món, per al conjunt de l'any espera una caiguda del 9% en el PIB de l'Eurozona. A més d'Espanya, apunta que l'altre país de la regió l'economia de la qual es veurà més afectada és Itàlia, per al qual calcula una contracció del 11,6% enguany.
Augura que cap país no podrà evitar els problemes causats pel coronavirus, i per això Goldman preveu que l'economia d'Alemanya es contregui un 8,9% i la de França, un 7,4% en 2020. Regne Unit, que acaba de decretar el confinament de la població, també sofrirà. En concret, l'entitat assenyala que la seva economia registrarà un descens del 7,5%.
Noticia relacionada
La actividad empresarial de la eurozona vive una caída sin precedentes por el coronavirus"El coronavirus ha continuat propagant-se ràpidament i hem rebaixat considerablement les nostres previsions de creixement a Europa", apunten els analistes de Goldman, que incideixen en el mal que causaran les "estrictes mesures de contenció" i alerten de l'"evidència anecdòtica dels forts descensos de l'activitat interna", incloent-hi caigudes en el consum d'electricitat, el transport i les vendes al detall, i la recessió mundial.
Tot apunta a una "gran contracció de l'activitat a tota Europa", atès que els primers indicadors macroeconòmics coneguts han estat "molt febles". Goldman ha reduït per això les seves previsions, i afirma que els problemes de creixement es deuran a tres motius: el cop a la demanda estrangera, la interrupció de les cadenes de subministrament, i el cop a la demanda domèstica. I és que, diu, "com que el virus s'ha propagat localment, el cop a la demanda interna s'ha convertit, amb molt, en la càrrega dominant de l'activitat general".
"Encara esperem un rebot significatiu del creixement després que el brot del virus sigui contingut", assenyala l'entitat nord-americana, però la contracció de la primera meitat de l'any serà de tal magnitud que això redueix el pronòstic per a tot l'any. "El PIB de la zona euro caurà un 9%, aproximadament el doble de la disminució del 4,5% observada el 2009", després de la crisi financera.
ALEMANYA I FRANÇA ES RECUPERARAN ABANS
Per països, remarca, "esperem una normalització més ràpida de l'activitat a Alemanya i França que no pas a Itàlia i a Espanya" per dues raons: primer, que Alemanya i França "han anunciat un suport fiscal significativament més gran per a l'economia, incloent garanties de préstec il·limitades"; i segon, per la pròpia "estructura de l'economia", ja que l'activitat industrial (més important a Alemanya) té "més probabilitats de recuperar-se ràpidament que el turisme" (més important a Itàlia i Espanya).
Però no hi haurà només problemes de creixement. "Esperem un gran augment del dèficit públic i dels ràtios de deute a tota Europa", apunten els experts del banc estatunidenc, que diuen que malgrat que la "incertesa és alta", és probable que "el dèficit públic arribi al 10% del PIB tant a Itàlia com a Espanya, el 7% a França, i clarament trencarà la política fiscal del 'zero negre' a Alemanya".