Goldman Sachs creu que la Xina podria posar fi a la política zero Covid abans de l'abril
El banc atorga ara un 30% de possibilitats a aquesta opció
- En castellano: Goldman Sachs cree que China podría poner fin a la política cero Covid antes de abril
Actualitzat : 10:53
Goldman Sachs ha suggerit que la Xina podria abandonar la seva política de zero Covid-19 abans del mes d'abril del 2023, és a dir, abans del previst, a causa del creixent descontentament de la ciutadania amb les estrictes mesures que s'imposen per controlar-ne els contagis, i que han provocat nombroses protestes a tot el país aquest cap de setmana. El banc nord-americà atorga ara un 30% de possibilitats a aquesta opció.
El banc preveu una probabilitat del 30% que la Xina reobri abans del segon trimestre del 2023, ha apuntat l'economista en cap per a la Xina, Hui Shan, en una nota diumenge a última hora de la qual es fa ressò Bloomberg. "El govern central podria haver de triar aviat entre més tancaments i més brots de Covid", ha destacat aquest expert.
Cal destacar que els governs locals s'han esforçat per "equilibrar ràpidament" el control de la propagació del virus i, alhora, obeir les mesures recents que ordenen un enfocament més específic, davant la relaxació decretada fa unes setmanes per l'Executiu de Xi Jingping.
La veritat és que l'economia xinesa s'ha vist sacsejada per la política zero Covid i pels estrictes controls que impedeixen la mobilitat de les persones i fins i tot l'activitat empresarial (vegeu el que ha passat amb la fàbrica de Foxconn, el proveïdor més gran del món d'Apple, que fa setmanes que està tancada per un brot). Tot això ha soscavat el PIB del gegant asiàtic, que podria patir un cop encara més gran.
I és que Goldman estima que l'empitjorament de la situació del virus imposa riscos a la baixa a les previsions de creixement per al quart trimestre. Segons Hui, el banc espera que el Producte Interior Brut creixi un 3% aquest any, lleugerament per sota de la previsió de consens del 3,3% que recull una enquesta de Bloomberg entre economistes.
A més, encara que hi hagi la possibilitat que es produeixi una reobertura més primerenca, sobretot davant de les manifestacions sense precedents que han tingut lloc a les principals ciutats ciutats del país, com Xangai i Pequín, durant el cap de setmana, Goldman segueix considerant que la sortida de la política zero Covid al segon trimestre és la que té més possibilitats de produir-se, al voltant del 60%, ha escrit Hui.
UN DILEMA PER A LA XINA
Per part seva, els economistes de Commerzbank AG i d'altres entitats han citat el "creixent descontent" sobre el control de la Covid com a senyal de les pressions a què s'enfronten les autoritats. "La situació actual posa de manifest el repte al qual s'enfronta la Xina per mantenir la política de zero Covid alhora que intenta aplicar mesures menys estrictes", han escrit els economistes de Commerzbank en una nota aquest dilluns.
A més, altres fan referència a la confusió que genera el fet que malgrat l'anunci que s'havien de suavitzar alguns dels controls més estrictes a la Xina, moltes ciutats hagin seguit tancant comunitats per controlar el virus a mesura que els casos augmentaven a nivells rècord.
"La confusió és saber com sufocar els brots i, alhora, aplicar les noves mesures", ha dit Larry Hu, director d'economia de la Xina a Macquarie Group. Com apunta, "sense una orientació clara des de dalt, els funcionaris locals s'inclinen per anar al que és segur, aferrant-se a l'actual postura de zero Covid", cosa que segons la seva opinió "va molestar molta gent", atès que s'esperava una més gran relaxació.
Per part seva, l'economista en cap del Hang Seng Bank per a la Xina, Dan Wang, apunta que és "poc probable" que hi hagi una reobertura gradual, a causa del ràpid augment de contagis al país. I és que, assenyala, una "reobertura ràpida o imprudent" seria pitjor per al creixement de la Xina, ha afirmat en una entrevista amb Bloomberg TV aquest dilluns.
En les seves pròpies paraules, si la política zero Covid es relaxa massa ràpid, hi ha el risc que es produeixi un augment de les morts, com va passar recentment a Pequín. "Això podria donar lloc a una posició molt incòmoda per a molts governs locals pel que fa a les prioritats en la reobertura industrial", ha conclòs.