Govern i agents socials reprendran la negociació del teletreball l'1 de setembre

L'últim esborrany permet que les empreses exerceixin més vigilància i exclou el personal laboral públic

Per

Europa Press | 26 ago, 2020

El teletreball ha arribat a Espanya per a quedar-se, i cal una llei que el reguli. Govern, sindicats i empresaris han mantingut ja diverses trobades per tractar el tema, però les converses van quedar aparcades per les vacances. Es reprendran l'1 de setembre, amb un nou text sobre la taula, remès fa uns dies pel Ministeri de Treball als agents socials.

Així ho han explicat fonts de la negociació, i han indicat que l'esborrany incorpora certes novetats, com per exemple que el treball a distància no serà aplicable per al personal laboral de les Administracions Públiques, que es regirà per la seva normativa específica.

A més, en aquest nou text es dóna més poder a les empreses per controlar i vigilar que els treballadors que s'acullen a aquesta modalitat fan la seva feina, però respectant-ne la "dignitat" i tenint en compte, en els casos que correspongui, la capacitat real dels treballadors amb discapacitat per dur a terme les seves obligacions i deures.

Els empresaris estaven molt descontents amb l'anterior plantejament del Govern de Pedro Sánchez, i per això s'ha modificat. Cal recordar que l'anterior esborrany deia que les empreses podrien exercir el seu dret de control sobre el teletreball mitjançant l'ús de mitjans telemàtics, en els termes previstos en la Llei de Protecció de Dades.

Ara ja no serà així, sinó que es planteja que l'empresa pugui adoptar "les mesures que estimi més oportunes de vigilància i control per tal de verificar" que el treballador a distància compleix amb les seves obligacions i deures, "respectant en la seva adopció i aplicació la consideració deguda a la seva dignitat".

Respecte a la no aplicació d'aquesta futura regulació al personal laboral de les Administracions Públiques, l'esborrany aclareix que, fins que no existeixi una normativa específica per a aquest col·lectiu, es regirà segons allò que disposa l'article 13 de l'Estatut dels Treballadors.

Aquest article consta de cinc apartats que, en termes generals, estableixen que l'acord per al treball a distància es formalitzarà per escrit i que els treballadors d'aquesta modalitat tindran dret a percebre, com a mínim, la retribució total establerta per al seu grup professional i funcions; a una adequada protecció en matèria de seguretat i salut, i a la formació professional per a l'ocupació, entre d'altres aspectes.

La resta de l'esborrany presenta pocs canvis importants respecte al text anterior, en el qual ja s'havien suavitzat algunes mesures que, sobretot, no van agradar als empresaris, com ara els costos que haurien d'assumir pel treball a distància, per la qual cosa s'ha eliminat la referència a costos directes i indirectes.

L'avantprojecte de Llei de Treball a Distància, que té com a marc l'acord europeu sobre teletreball, serà aplicable a les relacions laborals que es desenvolupin a distància amb caràcter regular, entenent-se per regular quan, en un termini de referència de tres mesos, un mínim del 20% de la jornada o el percentatge proporcional equivalent en funció de la durada del contracte, sigui prestada en aquesta modalitat.

SERÀ VOLUNTARI I REVERSIBLE

El text distingeix entre treball a distància (activitat laboral des del domicili o el lloc triat pel treballador, amb caràcter regular); teletreball (feina a distància realitzada exclusivament o de manera prevalent per mitjans i sistemes informàtics o telemàtics), i feina presencial (el que es presta al centre de treball o a la localització disposada per l'empresa).

Segons l'avantprojecte, els empleats que treballin a distància tindran els mateixos drets que els presencials i no podran patir cap perjudici de les seves condicions laborals, incloent-hi retribució, estabilitat de l'ocupació, temps de feina, formació i promoció professional.

El treball a distància serà voluntari per a la persona treballadora i l'ocupador i requerirà la signatura d'un acord. Serà reversible i no constituirà causa justificativa d'acomiadament o de modificació substancial de les condicions laborals la negativa del treballador a exercir la seva activitat a distància, la seva falta d'adaptació o ineptitud, o l'exercici de reversibilitat (tornar a la modalitat laboral anterior).

Les persones que treballin a distància tindran prioritat per a ocupar llocs que es realitzen totalment o parcialment de manera presencial, per la qual cosa l'empresa haurà d'informar de les vacants disponibles. Tindran dret a la formació en termes equivalents als treballadors presencials; a la promoció professional; a la desconnexió digital; al dret a la intimitat i protecció de dades; a la seguretat i salut en el treball, i a rebre de l'empresa els mitjans adequats per desenvolupar la seva activitat.

Segons l'avantprojecte, el desenvolupament del treball a distància "haurà de ser sufragat o compensat per l'empresa", sense que pugui suposar costos per al treballador relacionats amb equips, eines i mitjans vinculats al desenvolupament de la seva activitat. La negociació col·lectiva o un acord entre l'empresa i els seus representants legals determinarà la manera de compensació i abonament de les esmentades despeses.

Els treballadors a distància podran flexibilitzar l'horari de prestació de serveis establert i el sistema de registre horari "haurà de reflectir fidelment" el temps de treball realitzat, havent d'incloure el moment d'inici i finalització de la jornada i dels trams d'activitat.

Últimas noticias