Gir de Sunak en política climàtica: "Risc que més governants copiïn la seva estratègia"

Els analistes creuen que el moviment del primer ministre marca l'inici de la campanya al Regne Unit

Per

Bolsamania | 21 set, 2023

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha decidit fer un gir en la política climàtica, retrocedint en diversos compromisos i endarrerint la posada en marxa de mesures concretes. Per als analistes, aquest moviment es pot entendre com el començament de la campanya per a les properes eleccions generals previstes per a l'any que ve, alhora que veuen el risc que més governants adoptin la mateixa estratègia.

"Amb unes eleccions generals potencialment a només sis mesos de distància, creiem que aquest canvi de política marca essencialment el començament de la campanya", assenyalen a BNY Mellon.

"Amb el calendari electoral a Europa cada vegada més saturat i el cost de vida, al primer pla de les campanyes, veiem el risc que més governants intentin emular l'estratègia de Sunak, o s'enfrontin a ser empesos en aquesta direcció a mesura que aquests punts de vista cobren força entre l'electorat”, afegeixen.

Entre els plans de Sunak hi ha donar "molt més temps" a la població per canviar els escalfadors de gas, endarrerir la prohibició de la venda d'automòbils nous de gasolina i dièsel fins al 2035, eliminar els plans per impulsar l'ús de cotxes compartits o no obligar els propietaris a millorar l'eficiència energètica a casa seva.

Sunak ha expressat que la seva decisió evitarà "costos inacceptables", però matisant que això "no significa perdre la nostra ambició o abandonar els nostres compromisos. Ni de bon tros", va assenyalar el primer ministre, assegurant que el Regne Unit seguia sent compromès amb els acords climàtics internacionals ja signats. De fet, malgrat els canvis anunciats, es manté l'objectiu d'aconseguir zero emissions netes per al 2050.

"El discurs de Sunak va marcar una clara dilució dels compromisos polítics assumits per governs conservadors anteriors. Si bé es manté el compromís d'assolir emissions netes zero per al 2050, Sunak va dir que la prohibició de la venda d'automòbils nous dièsel i benzina s'endarrerirà cinc anys, fins al 2035, entre altres anuncis. El recent i sorprenent èxit del Partit Conservador en unes eleccions parcials es va atribuir a la força de l'oposició local contra un impost als vehicles més antics amb estàndards d'emissions més baixos que circulen a Londres. L'opinió del número 10 de Downing Street és que és probable que l'èxit es pugui replicar a tot el país mobilitzant una estratègia similar: emmarcar la transició com una càrrega excessiva per a les llars durant una crisi del cost de vida", conclouen a BNY Mellon.

Últimas noticias