Garamendi: "Espanya ha d'endeutar-se i els mercats ho entendran"
El president de la CEOE demana "més contingut pressupostari" per als ERTO
El president de la patronal de les grans empreses CEOE, Antonio Garamendi; i el de les petites i mitjanes corporacions, CEPYME, Gerardo Cueva, han demanat al Govern que intensifiqui els esforços per reactivar l'economia després de signar un acord amb els agents socials per prorrogar fins al 30 de juny els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) derivats de la crisi sanitària i de la suspensió de determinades activitats durant l'estat d'alarma.
Noticia relacionada
Los ERTE por fuerza mayor se prolongarán hasta el 30 de junioSobre l'assignació pressupostària per als ERTO, Garamendi ha comentat que "és el moment d'endeutar-se de manera conjuntural. Ens hauria agradat més contingut pressupostari. La despesa conjuntural actual és necessària per protegir persones i empreses. Pensem que Espanya ha d'endeutar-se i els mercats ho entendran. I de cara a 2021, hem de transmetre rigor pressupostari i ortodòxia econòmica".
En relació als sectors que poden necessitar una ampliació especial dels ERTO, "els relacionats amb el turisme i algun sector industrial haurien de tenir un tractament especial que el Govern haurà de treballar. Parlem de bars, restaurants, hotels i d'altres que haurem de detectar".
A partir del desconfinament, es facilitarà la transició d'ERTO de força major a ERTO per causes organitzatives, tècniques, econòmiques o de producció, i es permetrà que aquests últims es tramitin mentre estiguin vigents els primers.
Garamendi ha justificat l'aprovació del pacte amb el Govern malgrat les reticències dels empresaris perquè s'ha tractat d'una negociació molt intensa. "Hem estat treballant-hi des del diumenge i és un bon acord. Hi ha coses millors i pitjors, però cal acceptar-les totes", ha comentat.
Noticia relacionada
La CEOE lamenta que el acuerdo "no es el deseado" pero "mejora la propuesta inicial"Sobre la clàusula que obliga a preservar l'ocupació durant sis mesos, cosa que no agrada als empresaris en general, "és una clàusula que s'ha debatut i se n'ha conclòs l'aprovació perquè hem pensat que era millor signar. Hi ha hagut debat, però no discrepància", ha comentat Garamendi.
En relació a la clàusula que eximeix a les empreses en risc de concurs de creditors, ha dit que "era important evitar que una empresa faci fallida".
El text, que ha rebut aquest divendres el sí de la CEOE, UGT, CCOO i Cepyme, contempla estendre fins al 30 de juny d'enguany els ERTO de força major derivats de la Covid-19, ja sigui per força major total (sense reinici de l'activitat) o parcial (recuperació d'una part de l'activitat).
No obstant això, per acord del Consell de Ministres, es podran prorrogar aquests ERTO "en atenció a les restriccions de l'activitat vinculades a raons sanitàries que subsisteixin arribat el 30 de juny".