Garamendi: és igual si el deute arriba al 120% del PIB, no és moment d'apujar impostos
El president de la CEOE creu que no importa que calgui endeutar-se de manera conjuntural
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, assegura que, en una situació com aquesta, l'important és "salvar l'economia, les ocupacions i les empreses", per la qual cosa "no importa en absolut" que calgui endeutar-se de manera conjuntural. A més, creu que el país no està per més impostos.
Durant una trobada organitzada aquest divendres per l'Associació APD, Garamendi ha assenyalat que "no passarà res" si Espanya arriba a tenir enguany un deute que arribi al 120% del PIB, encara que, això sí, el que no es pot permetre el país és que s'arribi a 2021 amb un dèficit estructural.
No obstant això, opina que "no és el moment d'apujar impostos", i més quan es tracta d'impostos amb un tint ideològic, que no recapten ni incentiven la inversió. En aquest sentit, "cal tenir molta cura".
D'altra banda el president de la CEOE s'ha referit també a la possible derogació de la reforma laboral, un assumpte que, segons les seves paraules, "s'ha plantejat en el pitjor moment", ja que ara Espanya necessita donar signes de confiança, una cosa clau" i, "si et saltes els esquemes establerts" es genera una "inestabilitat" que no en dóna.
Això sí, destaca que no s'han aixecat de la taula de negociació, únicament han plantejat "la paraula suspensió" en considerar que s'estaven saltant el diàleg social. "Hem d'estar asseguts i plantejar les coses amb responsabilitat" i "sempre amb lleialtat institucional". Així, ha agraït a la ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, que digués que "aquest no és el camí".
"MUNTAR UN PAÍS SUBVENCIONAT"
En referència a l'Ingrés Mínim Vital aprovat aquest divendres pel Govern, Garamendi creu que "no era en el diàleg social". Es postula a favor d'una ajuda per als més vulnerables i "és evident que d'aquí a desembre calia plantejar un mecanisme" per a aquestes persones.
No obstant això, "el que no podem muntar és un país subvencionat perquè llavors sí que tenim un problema" i amb això es fomentarà l'economia submergida, que a Espanya representa un 24%.
El president de la CEOE considera que no és adequat que aquesta nova prestació de la Seguretat Social s'aprovi amb caràcter estructural en període d'alarma i que no s'hagi abordat en el marc del diàleg social. A més, destaca que "no té cap sentit si no té un camí cap a l'ocupabilitat" i s'acompanya de formació o de condicionants, com ara no rebutjar una oferta de feina.