Fitch també rebaixa la perspectiva sobre el deute del Regne Unit a 'negativa'
És la segona agència de qualificació que escomet aquest moviment davant dels plans fiscals de Truss
Difícil paper al qual enfronta el Regne Unit durant els propers mesos. L'arribada de Liz Truss al número 10 de Downing Street ha estat un autèntic remolí, i els seus plans fiscals no han agradat gaire al mercat... ni als experts. I és que Fitch s'ha convertit en la segona agència de qualificació que ha rebaixat la perspectiva sobre el deute del país d''estable' a 'negativa'.
Fa uns dies era Standard & Poor's la que rebaixava la perspectiva sobre la valoració del país d''estable' a 'negativa' pels riscos fiscals que considerava que comporta el pla donat a conèixer pel govern de Truss, i ara ha estat Fitch la que s'ha mogut en la mateixa direcció i al·legant les mateixes raons.
"L'ampli i no finançat paquet fiscal anunciat com a part del pla de creixement del nou govern podria conduir a un augment significatiu dels dèficits fiscals a mitjà termini", ha apuntat Fitch en una nota.
El ministre de Finances, Kwasi Kwarteng, ha anunciat 45.000 milions de lliures de retallades fiscals sense finançament, juntament amb grans subsidis a l'energia i altres mesures destinades a impulsar el creixement, però els mercats financers no han rebut de bon grau aquest pla pel endeutament addicional que suposarà per a l'economia britànica.
De fet, la lliura esterlina va caure a un mínim històric respecte al dòlar i alguns bons de l'Estat britànic van patir la caiguda més gran en dècades, cosa que va obligar el Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès) a intervenir per estabilitzar els mercats. Kwarteng ha fet marxa enrere amb una de les mesures, la que suposava una rebaixa d'impostos als rics, però ni això ha fet canviar d'opinió les agències de qualificació.
Tant és així que Fitch ha declarat que això no és suficient per canviar-ne l'avaluació. I és que creu que la manca de previsions pressupostàries independents, així com un xoc aparent amb l'estratègia de lluita contra la inflació del Banc d'Anglaterra, han "afectat negativament la confiança dels mercats financers i la credibilitat del marc polític, una fortalesa clau de la qualificació des de fa temps".
"Encara que el Govern ha fet marxa enrere en l'eliminació de l'impost, l'afeblit capital polític del Govern podria soscavar encara més la credibilitat i el suport a l'estratègia fiscal del Govern", ha apuntat l'agència, que preveu que el dèficit de les administracions públiques britàniques arribarà al 7,8% del Producte Interior Brut (PIB) aquest any i al 8,8% el 2023, mentre que el deute de les administracions públiques augmentarà fins al 109% del PIB el 2024.