Fitch augura que els 'servicers' guanyaran influència a Espanya per la seva gestió immobiliària

Per

Europa Press | 11 des, 2016

BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

L'agència de qualificació Fitch considera que els 'servicers' han tingut una "influència positiva" en la gestió d'hipoteques residencials i actius adjudicats des que van entrar al mercat espanyol fa al voltant de tres anys, i que seguiran guanyant influència a Espanya perquè són més eficients que la banca en aquesta comesa.

Així ho recull un informe sobre les adjudicacions i recuperació de deute en el sector residencial a Espanya en 2016, consultat per Europa Press.

Fitch estima que entre 20.000 i 30.000 milions d'euros de crèdits impagats o en risc d'estar-ho estan sota l'administració de 'servicers', i que les seves accions "influiran en l'evolució del mercat" a mesura que els bancs continuïn externalitzant els negocis no bàsics.

A més, l'agència internacional calcula que més de la meitat dels casos d'hipoteques residencials en dificultats es resolen mitjançant acords extrajudicials perquè la via judicial "és més llarga, més costosa i exposada a complexitats processals".

El conseller delegat d'Anticipa, Eduard Mendiluce, ha explicat a Europa Press que l'especialització els permet ser més eficients que els bancs perquè el seu personal, la seva estructura de treball i els seus recursos tecnològics permeten tractar més casos i de manera més àgil.

Ha afegit que poden ser més flexibles en les solucions per als afectats --estudiant cas a cas-- perquè no estan sotmesos a les exigències reguladores que condicionen la comptabilitat de la banca.

DOS TIPUS DE 'SERVICERS'

Mendiluce ha diferenciat dues classes de 'servicers', els que gestionen actius per a la banca com a servei extern, i els que han comprat els actius als bancs i que poden oferir treus i dacions en pagament amb lloguer perquè han adquirit els immobles o hipoteques amb descompte.

Aquest segon cas és el d'Anticipa, controlat pel fons Blackstone, que va comprar 40.000 hipoteques de CatalunyaCaixa --15.000 són préstecs que paguen i 25.000 presenten diversos graus de morositat-- per crear una cartera d'immobles de lloguer a Espanya.

Fins ara, Anticipa ha arribat a 7.500 acords amb deutors, dels quals entre el 80 i el 85% són dacions en pagament i la resta refinançaments i cancel·lacions de deute, segons dades de la companyia.

Un exemple del primer tipus de 'servicer' és Aktua, que gestiona uns 9.500 milions d'euros en actius d'entitats financeres i fons d'inversió: uns 4.000 milions d'hipoteques particulars, 1.000 de promotor, 600 de crèdits al consum i la resta gestió d'actius immobiliaris.

En declaracions a Europa Press, el conseller delegat d'Aktua, Enrique Dancausa, ha afirmat: "Invertim en talent, sistemes i especialització. No és que siguem més llestos que els bancs, és que dediquem més temps i més esforç", estudiant cas a cas però sense dilació.

Ha ratificat que "mai interessa el procés judicial", sinó que sempre són millors per a totes les parts opcions com reestructurar, arribar a un acord de pagament, fer una venda consensuada o una adjudicació amistosa.

"Al banc no l'agrada adjudicar-se les cases perquè és molt negoci dolent", ha asseverat, i ha pronosticat que, d'ara endavant, els bancs no van a fer la gestió immobiliària --de préstecs i immobles-- internament, sinó que externalitzaran perquè així el cost és indirecte.

Últimas noticias