Fernando Restoy abandona el Banc d'Espanya per fitxar pel Banc de Pagaments Internacionals
Deixarà el càrrec de sotsgovernador a finals de l'any per assumir el seu nou càrrec l'1 de gener
Actualitzat : 13:55
Fernando Restoy, sotsgovernador del Banc d'Espanya, abandonarà la institució a finals d'any per incorporar-se al Banc de Pagaments Internacionals (BPI), que ja ha fet públic el nomenament. Restoy ha estat un dels pesos pesats a Espanya en matèria de finances en els últims anys, tant en el seu paper al Banc d'Espanya com des del seu lloc anterior de vicepresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
El mateix Banc d'Espanya confirma la informació en un comunicat. El nomenament es produirà el dia 1 de gener de 2017 després del seu cessament com a sotsgovernador de la institució. En aquest moment, substituirà en el lloc de president del Financen Stability Institute (FSI) al exprimer ministre de República Txeca i exgobernador del banc central d'aquest país, Josef Tošovský, que ocupava el càrrec des de l'any 2000.
Restoy es sotsgovernador del Banc d'Espanya des del juny de 2012, càrrec pel qual també exerceix com a president del Fons de Garantia de Dipòsits d'Entitats de Crèdit
Restoy és sotsgovernador del Banc d'Espanya des de juny de 2012, posat pel qual exerceix també el càrrec de president del Fons de Garantia de Dipòsits d'Entitats de Crèdit. A més, entre els anys 2012 i 2015 va presidir el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), i és membre des de 2014 del Consell Supervisor del Mecanisme Únic de Supervisió del Banc Central Europeu (BCE).
Abans de la seva etapa al Banc d'Espanya, Restoy va treballar durant cinc anys a la CNMV, entre 2007 i 2012. Primer com a conseller delegat i després com a vicepresident. Així, Restoy ha tingut llocs de rellevància en plena reestructuració financera a la CNMV i al Banc d'Espanya, i és considerat per molts com un dels grans arquitectes dels canvis regulatoris i intervencions dels supervisors en matèria de finances en els últims anys.
De fet, Restoy ha advocat en els últims temps per dotar de major poder a aquestes dues institucions. A l'inici de l'any, de fet, va demanar públicament en una intervenció assemblar el model de supervisió financera a Espanya al de la resta de països de la Unió Europea. I això era, al seu judici, dotar de major independència i capacitat d'actuació tant a la CNMV com al Bàndol d'Espanya.
EL SEU PAPER AL BPI
Restoy serà a partir de 2017 el màxim responsable del FSI, organisme establert a Basilea sota els auspicis del BPI, i que va ser fundat en 1999 "amb l'objectiu de recolzar als supervisors a tot el món en la seva tasca de millorar i enfortir els sistemes financers". Així, la meta d'aquesta 'divisió' del BPI és "promocionar els millors estàndards i pràctiques supervisores, l'assistència per a la seva adequada implementació i la disseminació d'informació i anàlisi sobre productes".
Espanya havia perdut aquesta setmana un lloc de rellevància internacional amb la marxa de José Viñales del Fons Monetari Internacional (FMI) per presidir el banc britànic Standard Chartered en la City. Ara, guanya un altre amb Restoy, que s'incorpora al BPI, on també està com a director general Jaime Caruana. El BPI "sosté i recolza els esforços dels bancs centrals per aconseguir l'estabilitat monetària i financera". Per a això, "promou la cooperació entre les autoritats monetàries i supervisors financers dels cinc continents".
Llegiu més:
El juez rechaza citar a declarar a Ordóñez y a Restoy por el caso Bankia
El Banco de España alerta: el Brexit provocaría turbulencias en los mercados
La 'supervisora' del BCE se reúne con los bancos españoles: así será el encuentro
El Banco de España asegura que la economía mantuvo una 'notable fortaleza' en el segundo trimestre