Facebook admet errors en informar de la compra de WhatsApp i dona per tancat el cas després de multa
BRUSSEL·LES, 18 (EUROPA PRESS)
Facebook ha donat per resolt el cas sobre la compra de l'empresa de missatgeria instantània WhatsApp, després que la Comissió Europea hagi imposat a la xarxa social una multa de 110 milions d'euros per haver proporcionat dades "incorrectes o enganyoses" sobre l'operació, i ha subratllat que aquests "errors" no van ser intencionats.
"Els errors que vam cometre en els nostres registres del 2014 no van ser intencionats i la Comissió ha confirmat que no van afectar el resultat de l'examen de la fusió", ha indicat un portaveu de Facebook, que ha afegit que la decisió "posa fi a aquest assumpte".
No obstant això, la popular xarxa social ha subratllat que "va actuar de bona fe des dels primers contactes amb la Comissió, mirant de facilitar informació precisa en cada moment".
La Comissió Europea ha imposat aquest dijous una multa de 110 milions d'euros a Facebook per haver proporcionat dades "incorrectes o enganyoses" sobre la compra de l'empresa de missatgeria instantània WhatsApp, una operació en la qual Brussel·les va donar el seu vistiplau el 2014 i que no es veurà afectada per aquesta sanció.
"És una multa proporcionada i dissuasòria", ha explicat la comissària de Competència, Margrethe Vestager, en una declaració en la qual subratlla que aquest tipus de decisions de l'Executiu comunitari són un "fort senyal" a les companyies que han de "respectar les regles" de la Unió Europea i proporcionar "informació exacta" quan són investigades.
La Comissió creu provat que l'empresa de Mark Zuckerberg va amagar en el moment de notificar la compra el 2014 que comptava ja amb els avanços tècnics necessaris per vincular de manera fiable i automàtica les dades dels clients d'ambdues xarxes socials, malgrat que en la informació remesa a Brussel·les i en un qüestionari posterior va dir el contrari.
No obstant això, ja a l'agost del 2016 WhatsApp va oferir en les actualitzacions de condicions generals i política de privadesa dels seus usuaris la possibilitat de vincular els números de telèfon associats a l'aplicació dels perfils corresponents a Facebook.
En aquest context, l'Executiu comunitari va obrir formalment un expedient a Facebook amb l'enviament d'un plec de càrrecs el desembre del 2016, en el context d'una investigació que conclou ara.
Amb tot, Brussel·les ha aclarit que aquesta sanció no afecta l'operació de compra, que va ser aprovada tenint en compte "una sèrie d'elements diferents" a la capacitat per vincular els perfils dels usuaris de les dues xarxes socials i que va barrejar en els escenaris estudiats per donar llum verda la hipòtesi que tinguessin aquesta capacitat tècnica.
També ha avisat que la multa dictada aquest dijous no està relacionada ni amb processos nacionals en curs en matèria de competència ni amb problemes de protecció de dades i privadesa dels consumidors que poguessin derivar-se de l'actualització de WhatsApp l'agost de l'any passat.