Europa retreu els pressupostos comunitaris 'post Brexit'
El major volum de despesa i les retallades en agricultura proposats per la Comissió Europea no han estat ben rebuts
- Holanda, Àustria i Dinamarca defensen que una UE més petita ha de suposar uns pressupostos més reduïts
- Berlín defensa un repartiment més just de la càrrega financera entre les potències del bloc
- França considera un "risc sense precedents" les retallades en agricultura proposades
- En castellano: Europa reprocha los presupuestos comunitarios 'post Brexit'
Les negociacions seran complicades. Després de l'anunci dels nous pressupostos per al període 2021-2027 de la Unió Europea (UE) aquest dimecres, diversos han estat els Estats membres que han mostrat el seu descontentament i contrarietat sobre la proposta de despesa de la Comissió Europea (CE) un cop el Regne Unit hagi fet efectiva la seva sortida. Concretament, l'organisme va presentar una despesa de l’1,11% del Producte Interior Brut (PIB) combinat del bloc, enfront de l’1% d'entre 2014 i 2020.
París va prendre la davantera. El Ministeri d'Agricultura francès va apuntar directament a un dels principals retallades de Brussel·les, la reducció del 5% del programa agrícola comuna i va assenyalar que "un tall tan dramàtic, massiu i arbitrari és simplement inimaginable" a través d'un comunicat posterior a l'anunci. "França no acceptarà cap retallada en la renda directa dels seus agricultors", va afegir el ministeri, és un "risc sense precedents" per a un sector altament subsidiat i tradicionalment defensat pel poder polític del país en les negociacions comuns.
Un altre dels principals punts de desacord és el volum de despesa. El primer ministre holandès, Mark Rutte, va rebutjar la proposta de la Comissió Europea per elevar la factura de la Unió Europea i contradir la seva visió d'un bloc europeu més petit després de la marxa del Regne Unit, al qual ha de seguir "un també menor pressupost". Els Països Baixos són un dels majors contribuents dels plans comuns, lliurant sempre més del que ingressen, una realitat a la qual Rutte s'ha oposat des de la seva arribada al poder.
Dinamarca i Àustria també es van sumar a les protestes. El primer ministre danès, Lars Lokke Rasmussen, es va recolzar al seu compte de Twitter ratificar les queixes del seu col·lega holandès. "Una UE més petita ha de significar un menor pressupost", la Comissió Europea "no pot demanar als contribuents que paguin el Brexit", va escriure. Per la seva banda, el canceller austríac, Sebastian Kurz, es va unir a aquest missatge al·legant que la proposta "està lluny de ser una solució acceptable" i ha augurat "dures negociacions" al futur. No obstant això, el mandatari austríac va mostrar el seu suport a un major nivell d'inversió en defensa de la UE, una mesura que va catalogar com a "positiva".
Alemanya tampoc va celebrar la proposta. A través d'un comunicat conjunt, els ministres d'Exterior i Economia, Heiko Mass i Olaf Scholz, van advertir que la proposta "augmentarà considerablement" la càrrega financera del país. En concret, 10.000 milions d'euros més. "Estem disposats a complir amb les nostres responsabilitats per enfortir la UE, però això requereix un repartiment just de la càrrega entre els estats membres", deia l'escrit dels dos ministres.