Estem preparats per a la jubilació? Més de la meitat no sap quant ha d'estalviar

Tot i la preocupació, Espanya està entre els països més preparats per a una vida llarga i de qualitat

Per

Bolsamania | 11 des, 2023

El 55% dels espanyols no sap quants diners han d'estalviar per a la jubilació. Aquesta percepció encara és més pessimista entre els que ja s'han jubilat, i és que més de la meitat (el 52%) té dubtes de si continuarà cobrant la pensió i un de cada quatre es plantejaria tornar a treballar per raons econòmiques.

És una de les conclusions de l'estudi Longevitat: estem preparats els espanyols per a una vida feliç, llarga i saludable?, realitzat per Nationale-Nederlanden.

Tot i la preocupació per les seves finances, el nostre país es troba entre els més preparats per afrontar una vida llarga i de qualitat. Així opina el 73% dels espanyols, que volen viure més anys. Per això, són conscients que en primer lloc necessiten salut i benestar, seguits per l'aprenentatge constant, la seguretat financera i la capacitat d'adaptabilitat al canvi, que són importants per al 33%.

En aquest sentit, una vida més tranquil·la amb menys estrès, passar temps amb éssers estimats i un estil de vida saludable són les prioritats que es valoren per viure bé i augmentar l'esperança de vida.

En general, l'informe indica que les persones estan força contentes amb les seves vides. Puntuen amb un 6,1 la seva vida actual, sent-ne 10 la nota màxima pel que fa a felicitat, encara que aquesta xifra s'ha reduït en dues dècimes en comparació amb el 2021 (6,2).

Països Baixos (6,8), Bèlgica (6,6) i Romania (6,5) són els països més feliços, mentre que l'altre extrem se situen Turquia (5,4), Hongria i Japó (tots dos amb el 5,5). El nostre país se situa una dècima per sobre de la mitjana.

L'estudi també assenyala que les persones amb estils de vida saludables tendeixen a estar menys cansades al final del dia i són més optimistes davant de la idea de viure més anys. En aquest sentit, el 43% seguiria el consell del seu metge per viure més temps i el 65% cerca activament maneres de reduir l'estrès a la seva vida. D'altra banda, el 49% fa esport com a mínim 150 minuts a la setmana.

"Assistim a una transformació demogràfica sense precedents, no només al nostre país, sinó al món occidental, amb una població envellida com a conseqüència de l'augment de l'esperança de vida. En aquest context, la inquietud davant l'equació de la jubilació i els recursos econòmics que necessitarem per afrontar aquests anys extra que ens ofereix aquest fet, és normal i, per això, des de les companyies, hem d'oferir solucions que permetin als sèniors viure millor”, assenyala Josep Celaya, subdirector general i director d'Experiència de Client a Nationale-Nederlanden.

Per a Iván Ibáñez, doctor especialista en tractaments antiaging i nutrició preventiva i tractament del sobrepès i obesitat, “està demostrat que podem viure més de cent anys, però la qüestió està no només a augmentar l'esperança de vida, sinó també incrementar una vida útil, incrementar el benestar en aquesta fase”. "Trobo a faltar la gestió d'emocions, l'educació en nutrició, en finances, ensenyament sobre com estalviar. En aquest sentit, no estem preparats per a la longevitat".

"Som conscients que tindrem una vida llarga, però no s'ha preparat la societat per fer-ho. Aquesta vida és llarga, però també plena d'incidències, de les quals no en som igualment conscients. La vida sènior comença als 55 anys i dura unes quatre dècades en què pot passar de tot, en aquesta etapa la principal fita és la jubilació, a la qual arribarà més del 90% de les persones, però no hi ha una planificació per a la vida sènior ni per a la jubilació, hi ha una absència de coneixements financers bàsics palmària, entre altres carències", apunta José Antonio Herce, economista, expert en longevitat i pensions i soci fundador de LoRIS (Longevity & Retirement Income Solutions).

Últimas noticias