Espanya ho necessita: els sis desafiaments econòmics que haurà de resoldre el pròxim Govern

El nou Executiu haurà de complir els nous objectius de dèficit

El finançament de les comunitats autònomes és un altre assumpte que atabala l'Executiu en funcions

Per

Bolsamania | 02 ago, 2016

Actualitzat : 10:58

La XII Legislatura de la democràcia ja està en marxa, però sense rumb fix. Les urnes han tornat a deixar un parlament fragmentat en el qual qualsevol investidura necessitarà del suport alhora del PP i del PSOE, o d'almenys tres forces polítiques. La incertesa s'ha enquistat després de dues convocatòries a les urnes, i no es pot descartar una tercera mentre els desafiaments en política econòmica són cada vegada més apressants.

Les alarmes van saltar amb el procés sancionador que va iniciar el grup de ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (ECOFIN) contra Espanya i Portugal per incomplir el dèficit del passat any, la qual cosa va poder implicar una multa de fins al 0,2% del PIB. I això es tradueix en el cas espanyol en una mica més de 2.000 milions d'euros com a màxim. Encara que al final només hi ha hagut reny i dos anys de marge.

Llegiu també: L'economia espanyola frena durant el segon trimestre: el PIB creix un 0,7%

El sobresalt no va arribar perquè la notícia fos sorprenent, ja que s'esperava des de temps enrere, sinó perquè venia a posar el focus en la incertesa política i en la falta de timó en la política econòmica. I mentrestant, les estadístiques de la Seguretat Social i de l'Enquesta de Població Activa (EPA) reflecteixen que hi ha certa millora al mercat laboral, però encara amb un atur per sobre del 20% i una preocupant temporalitat en els nous contractes. Així, els economistes criden a la “responsabilitat política” i a l'“altura de mires”, frases molt repetides pels polítics els últims mesos, per escometre aquests sis reptes:

El finançament de les comunitats autònomes és un altre assumpte que atabala l'Executiu en funcions

1. OCUPACIÓ

No és el tema més urgent en terminis, però potser el més important, o almenys el que més pateix la ciutadania. L'última Enquesta de Població Activa (EPA) de l'INE reflecteix un descens de l'atur en 216.700 persones en el segon trimestre, fins a un total de 4,57 milions d'aturats, la dada més baixa des de 2009, amb una taxa d'atur del 20%, la més reduïda des de 2010. Però la creació d'ocupació s'ha ralentit respecte als dos últims anys, especialment en els sectors més vinculats a les decisions polítiques com són la construcció i la indústria per les adjudicacions, comandes i regulacions. A més, encara 1,5 milions de famílies tenen tots els seus membres a l'atur.

A curt termini, la coordinadora del Servei d'Estudis de l'IEE, Almudena Semur, proposa “afavorir la contractació laboral, en particular a través de contractes indefinits; millorar l'eficàcia de les polítiques actives d'ocupació i dels serveis públics d'ocupació, amb particular atenció als col·lectius més vulnerables: joves i aturats de llarga durada; i fomentar l'ocupació des de les polítiques educatives i de formació professional”.

Rafael Pampillón, economista i professor de l'IE Business School, assegura que és necessari obrir el debat sobre els tipus de contracte per reduir l''extensa i caòtica' gamma actual. A més, fa referència a la necessitat d'augmentar la productivitat al mercat laboral, “un problema de llarg termini, però cal posar-s'hi”.

2. COMPLIR AMB BRUSSEL·LES

Espanya s'ha lliurat de la multa de Brussel·les per incomplir l'objectiu de dèficit públic eL 2015, que podria haver ascendit al 0,2% del PIB, una mica més de 2.000 milions d'euros. Però és una treva de dos anys amb noves metes fiscals. Ara l'objectiu és del 4,6% del PIB el 2016, del 3,1% el 2017 i del 2,2% el 2018. L'última previsió de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) situa la projecció entre el 4,1% i el 4,7% per aquest any, de manera que estaria dins de la nova meta. Això sí, per a l'any que ve es necessita un esforç addicional.

El Govern ja ha anunciat l'avançament de l'Impost de Societats per ingressar 6.000 milions més ja el 2016, però els economistes creuen que no és suficient. “En aquests moments, en els quals la nostra economia està creixent per sobre de la mitjana europea, es necessita el compliment dels objectius de dèficit, a causa del nostre alt nivell d'endeutament”, assenyala Almudena Semur. Per la seva banda, Rafael Pampillón proposa una mesura concreta: apujar l'IVA per augmentar la recaptació, a més de contenir la despesa.

Els experts demanen la formació d'un Govern per acabar ja amb la incertesa

3. FINANÇAMENT DE LES CCAA

El finançament de les comunitats autònomes i els nivells de dèficit i deute d'aquestes sembla un tema prefixat per a revisió periòdica. “Les comunitats han de suportar el cost polític de recaptar més per gastar més, però no acudir cada dos per tres al FLA”, opina Rafael Pampillón, que fa referència al Fons de Liquiditat Autonòmic, amb el qual a principis de juny Hisenda va repartir un tram de liquiditat de 8.816 milions entre les regions, per finançar l'excés de dèficit.

4. PENSIONS

La sostenibilitat de les pensions no és un tema urgent a curt termini, però sí un desafiament a mitjà i llarg termini. La mesura de retardar l'edat de jubilació fins als 67 anys ha servit per guanyar temps, però no ha impedit que la guardiola hagi anat reduint-se gradualment fins als 25.176 milions d'euros al juliol, lluny dels 66.815 milions de 2011.

“El proper Govern haurà de continuar executant mesures en l'àmbit de les pensions que garanteixin la seva sostenibilitat. L'any 2015, el nombre de pensionistes va augmentar en 79.000 però el nombre d'afiliats va pujar en més de 533.000. És a dir, per cada nova pensió es van aconseguir crear més de sis llocs de treball”, apunta Semur. Encara així, prossegueix, “la despesa en pensions va ser de gairebé 118.000 milions d'euros, (un 10,9% del PIB) i la pensió de jubilació mitjana va superar els 1.030 euros mensuals, la qual cosa suposa un increment de l'11,6% respecte el 2011”.

5. POLÍTICA ENERGÈTICA

L'estratègia energètica de la Unió Europea té objectius fixats per 2020, 2030 i 2050. Requisits que els països membre han de complir a risc de ser multats en cas contrari. Les metes més apressants, i que per tant caldrà escometre en aquesta legislatura, són reduir les emissions d'efecte hivernacle un 20%, millorar l'eficiència energètica en un 20% i obtenir un 20% del consum energètic a través d'energies renovables. Aquí resideix el gran repte, ja que es necessita una empenta des del 15% del passat any, segons dades de l'oficina estadística europea Eurostat.

Un altre tema important en política energètica, ja un clàssic des de l'any 2000 a Espanya, és el deute acumulat pel dèficit del sistema elèctric. És a dir, la diferència per a les elèctriques entre els ingressos i els costos regulats. El deute del sistema elèctric es va reduir un 7%, però encara suposa una xifra vertiginosa de 25.056 milions d'euros al final de 2015, segons dades de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC).

6. DISSIPAR LA INCERTESA

Des que les enquestes donaven per fet que les eleccions del passat 20 de desembre dibuixarien un Parlament fragmentat, la incertesa política ha estat el qualificatiu més associat a la situació de la política econòmica. L'EPA dóna símptomes que comença a notar-se la paràlisi política al mercat laboral. “Aprovar i executar uns pressupostos creïbles i percebre'ls com alguna cosa seriosa és la primera mesura que haurà de fer el proper Govern per dissipar la incertesa”, resumeix l'economista i professor de l'IE Business School.

Llegiu més:

Com ha sortit l'EPA? Aquí tens les 10 xifres que t'ho expliquen

El Gobierno revisará al alza este mes el crecimiento del PIB para 2016

El PIB de España aumenta un 0,8% en el primer trimestre con el impulso del consumo

El PIB per cápita español supera al italiano por primera vez en la historia

El Banco de España asegura que la economía mantuvo una 'notable fortaleza' en el segundo trimestre

Últimas noticias