Espanya creix un 0,6% al primer trimestre i el PIB recupera ja el nivell prepandèmia

L'avenç del Producte Interior Brut (PIB) suposa una dècima més del previst inicialment

Per

Bolsamania | 23 jun, 2023

Espanya va créixer el primer trimestre un 0,6% respecte al trimestre anterior, de manera que l'economia ja recupera el nivell prepandèmia, segons les dades de Comptabilitat Nacional publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'avenç del Producte Interior Brut (PIB) suposa una dècima més del previst inicialment.

Per la seva banda, la variació interanual del PIB se situa al 4,2%, enfront del 3,1% del trimestre precedent. Aquesta taxa és quatre dècimes superior a l'avançada prèviament.

La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha destacat que l'economia espanyola "és la que creix més de la Unió Europea (UE), a un ritme del 4,2%, quatre vegades més que la mitjana".

"Les dades de Comptabilitat Nacional confirmen el que avançaven la resta d'indicadors. El creixement es va accelerar al primer trimestre de l'any, gràcies a la contribució de la demanda nacional i sobretot del sector exterior per la millora de la competitivitat de les empreses espanyoles. "A més, es confirma que ja hem recuperat el PIB prepandèmia. També es manté el dinamisme de l'ocupació amb la creació de 426.000 llocs de treball a temps complet al primer trimestre", ha afegit.

En detall, la contribució de la demanda nacional al creixement interanual del PIB és d'1,4 punts, tres dècimes superior a la del quart trimestre. Mentrestant, la demanda externa presenta una aportació de 2,8 punts, nou dècimes més que al trimestre anterior.

Pel que fa a la demanda nacional, la despesa en consum final s'incrementa un 1,6% respecte al mateix trimestre del 2022. Aquesta taxa és 1,3 punts inferior a la del quart trimestre. La despesa en consum final de les llars presenta una variació interanual de l'1,6%, xifra que suposa 1,4 punts menys que al trimestre passat.

La despesa en consum final de les administracions públiques presenta un creixement de l'1,4%, xifra que és 1,1 punts inferior a la del trimestre precedent. La formació bruta de capital registra una variació del 0,6%, superior a 5,6 punts a la del trimestre anterior.

La inversió en actius fixos materials presenta una taxa interanual del 0,8%, xifra que suposa 1,9 punts menys que el trimestre precedent. Per components, la inversió en habitatges i altres edificis i construccions augmenta 0,2 punts, passant del 4,7% al 4,9%, mentre que la inversió en maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament baixa 5 punts (-5,7%, en comparació amb el -0,7% del trimestre anterior).

Pel que fa a la demanda externa, les exportacions de béns i serveis presenten una variació del 10,2% respecte al primer trimestre del 2022, xifra que suposa 3 punts més que al trimestre anterior. Aquesta acceleració es produeix per un increment de les taxes interanuals de les exportacions de serveis (del 12% al 23,2%), compensada en part per la variació de les exportacions de béns (del 5,9 al 5%). Per la seva banda, la variació de la despesa de no residents al territori econòmic augmenta 37,3 punts (del -3,6% al 33,7%).

Les importacions de béns i serveis varien un 3,3% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, 1,2 punts més que al quart trimestre del 2022. Aquesta acceleració s'explica per l'increment de les importacions de béns (del 0,5 % al 2,9%) compensada per un descens a la taxa de variació interanual de les importacions de serveis (del 10,3% al 4,5%). Per la seva banda, la despesa de residents a la resta del món desaccelera en 1,6 punts la seva variació interanual aquest trimestre (del 17,1% al 15,5%).

RENDES I OCUPACIÓ

Estadística també detalla que la remuneració dels assalariats presenta un creixement interanual del 7,8% al primer trimestre, 1,3 punts superior al del trimestre anterior, xifra que representa el seu augment més gran des del segon trimestre del 2021. Aquest resultat és conseqüència de l'augment del 2,6% del nombre d'assalariats, 2 dècimes superior al del trimestre precedent, i que la remuneració mitjana per assalariat varia un 5,1%, enfront del 4% del quart trimestre.

Per la seva banda, l'excedent d'explotació brut/renda mixta bruta generat a l'economia creix un 16,3% en taxa interanual, 1,1 punts menys que al quart trimestre del 2022. Acumula sis trimestres amb taxes de dos dígits. Finalment, la quantia meritada en impostos sobre la producció i les importacions nets de subvencions registra un increment de l'1,5%, enfront del -19,9% del trimestre anterior.

El nombre d'hores efectivament treballades augmenta un 0,4% respecte al quart trimestre, cinc dècimes més que al trimestre anterior. En termes interanuals, el creixement del nombre d'hores treballades efectivament es modera 1,5 punts, fins a l'1,4%. La taxa de variació interanual de les hores treballades a les branques industrials se situa al 2,3%, xifra que suposa sis dècimes menys que durant el trimestre precedent.

En el cas de la construcció, la variació interanual és del 0,2%, amb un descens de 3,4 punts respecte al trimestre anterior. Les hores treballades al sector Serveis disminueixen 2,0 punts la variació interanual respecte al trimestre anterior, fins a una taxa de l'1,5%. Finalment, les branques primàries presenten una variació del -1,1%, amb un increment de 7,8 punts respecte al trimestre anterior.

Els llocs de treball equivalents a temps complet, definits com el nombre d'hores treballades entre la jornada mitjana realitzada en llocs de treball a temps complet, augmenten un 0,1% respecte al trimestre anterior. Aquesta variació, semblant a la del quart trimestre, s'explica per l'efecte combinat de la variació de les hores treballades i de la variació de la jornada mitjana en llocs de treball a temps complet, passant aquestes jornades mitjanes en llocs de treball a temps complet d'una taxa del -0,2% a una del 0,2% aquest trimestre.

Últimas noticias