Espanya s'acosta al precipici: "Pot trigar anys a recuperar els seus nivells pre-crisis"
Rabobank alerta que la pandèmia ha destapat les vergonyes del nostre país i la seva governança
Espanya s'acosta al precipici: "La conseqüent retirada de mesures (després del llançament d'una vacuna) deixaran via lliure a alguns sòlids trimestres però caldrà que passin anys perquè la demanda i el PIB tornin a nivells precrisis". Ho diu Rabobank en el seu últim informe sobre el nostre país i com se li està ennuegant la recuperació de la pandèmia.
Noticia relacionada
Un Gobierno más pesimista prevé ahora que el PIB caerá un 11,2% en 2020La crisi del coronavirus ha destapat, segons Rabobank, les vergonyes d'Espanya il·lustrant "la crisi de la seva governança, la seva significativa polarització política i els límits que afronta el mandat del seu Govern".
La macro espanyola s'enfronta també a artificis. És el cas del PIB, que segons les previsions de Rabobank "mostrarà (quan sigui publicat a la fi d'octubre) un sòlid creixement en el tercer trimestre respecte al segon (+10,5%), per a veure's desaccelerat i acabar pràcticament pla en el quart i últim".
El turisme representa un 15% del PIB espanyol, i això es nota. Les previsions per al PIB de Rabobank (-13,3% per a enguany) són encara més pessimistes que les del propi Govern, que aquest dimarts les ha empitjorat (des del -9,2% fins al -11,2% per a 2020), que les del Panell de Funcas (-12%) i les del Banc d'Espanya (-12,6%).
De cara a 2021, Rabobank anticipa un rebot del 5,3% de la nostra economia enfront del repunt del 7,2% que espera el Govern, segons el seu quadre macro presentat aquest dimarts per la ministra Nadia Calviño a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
"EL MAL CONTINUA SENT GRAN"
Segons les enquestes dutes a terme entre negocis en els mesos d'agost i setembre, les expectatives de cara a una major activitat en la recta final de l'any s'han afeblit. "Creiem que l'economia continuarà veient-se llastrada per les mesures de restricció fins al llançament d'una vacuna", apunten en Rabobank, fent-se eco de l'opinió majoritària de la resta d'analistes.
En aquest sentit, Rabobank reconeix que les polítiques de l'Executiu de Sánchez han salvat ocupacions, "però el mal continua sent gran". La casa d'anàlisi espera un atur del 15,7% enguany i del 20% en 2021 respecte a les previsions del Govern, que anticipen una desocupació del 17,1% el 2020 i del 16,9% l'any que ve.
El Gobierno aprueba en #CMin el límite de gasto no financiero y presenta las referencias de estabilidad presupuestaria para 2021.
Un paso clave para la elaboración de unos PGE que tienen como objetivo reconstruir los daños económicos, sociales y sanitarios de la pandemia.
👇🏻👇🏻 pic.twitter.com/QrCPTYOTCW— La Moncloa (@desdelamoncloa) October 6, 2020
L'entitat recorda que, malgrat les mesures del Govern, s'ha perdut molta ocupació estacional i en sectors com el turisme i la restauració, per la qual cosa el percentatge de treballadors a la fi de setembre era un 2% menor que en el mateix període de l'any anterior. A això se sumen els ERTO, que donat el seu gran cost per a l'Estat (un 2,5% del PIB), seran difícils de sostenir més enllà del pactat 31 de gener de 2021: "Sembla poc probable".
S'AVEÏNA UNA ONADA D'EMPRESES EN FALLIDA
No oblidem les fallides. Rabobank assenyala que, malgrat que les empreses no financeres han ingressat un 31% menys interanual en el segon trimestre de l'any, la declaració de fallides ha caigut enguany respecte a 2019. Això s'explica perquè "les dades actuals suggereixen que s'estan rescatant fins i tot companyies insolvents a costa del balanç públic i del creixement econòmic a llarg termini".
Rabobank espera que, "una vegada aquestes mesures de suport arribin a la seva fi i els préstecs no puguin renovar-se i vencin, hauria de tenir lloc una gran onada de fallides".
Sobre el Fons de Recuperació Europeu, que ha permès al Govern elevar el seu sostre de despesa fins a nivells històrics (+54%, fins als 196.000 milions d'euros), Rabobank creu que ha tingut un impacte positiu en la rendibilitat dels bons del Tresor però veu amb major cautela la seva petjada en el mitjà i el llarg termini: "Les incògnites encara són massa i fins i tot duent a terme les reformes necessàries, pot portar un temps veure que fan efecte".