Espanya s'allunya de la recuperació de la confiança econòmica a Europa

És l'única entre les grans economies on la confiança ha empitjorat, segons l'ESI

Per

Europa Press | 28 ago, 2020

La significativa millora de la confiança econòmica de la zona euro i la Unió Europea a l'agost ha permès recuperar en totes dues regions fins al 60% del terreny perdut durant la 'Gran Reclusió' de març i abril, segons l'indicador de sentiment econòmic (ESI), elaborat per la Comissió Europea, que ha assenyalat a Espanya com l'única entre les grans economies on la confiança ha empitjorat.

En el cas d'Espanya, l'ESI s'ha situat a l'agost en 88,1 punts, respecte als 90,6 del mes anterior, finalitzant tres pujades mensuals consecutives després de l'enfonsament observat entre març i abril, quan la dada de confiança econòmica va arribar a caure fins als 73,3 punts. A la zona euro, l'indicador ha millorat a 87,7 punts des dels 82,4 de juliol, mentre que a la UE ha pujat a 86,9 des de 81,9 enters.

Aquest major pessimisme respecte de l'evolució econòmica d'Espanya a l'agost ha estat generalitzat entre els diferents sectors, excepte la indústria, l'indicador de la qual ha millorat lleugerament fins als -11,8 punts. No obstant això, la dada de confiança del sector serveis ha caigut fins als -38,3 punts, mentre que entre els consumidors la confiança ha baixat a -28,7 punts i en el comerç minorista fins a -27,8. Per part seva, en la construcció ha caigut a -26,4 enters.

La deterioració de la confiança econòmica d'Espanya a l'agost contrasta amb les fortes millores observades entre les principals economies de la zona euro. D'aquesta manera, l'ESI d'Alemanya s'ha situat a l'agost en 94,3 punts, enfront dels 88,4 de juliol, i a França ha passat dels 82,2 punts del mes passat als 91,5 d'agost, mentre que a Itàlia ha millorat a 80,6 enters des dels 77,9 del mes anterior.

Així mateix, la pèrdua de confiança econòmica observada a Espanya durant el vuitè mes de l'any es reflecteix en una forta caiguda de l'indicador d'expectatives d'ocupació del país, que ha baixat a l'agost fins als 86,6 punts des dels 94,3 de juliol, a diferència de la recuperació registrada entre les grans economies europees i la zona euro i els Vint-i-set.

En concret, l'indicador d'expectatives d'ús de la zona euro ha pujat a l'agost fins als 89,6 punts des dels 86,7 del mes anterior, i a la UE ha millorat fins a 89,5 des de 86,8 punts.

En el cas d'Alemanya, la dada ha pujat a l'agost fins als 94 punts des dels 89,8 de juliol, mentre que a França ha millorat 4,9 enters, fins als 90,2 punts, i a Itàlia ha pujat des dels 87,1 punts de juliol fins als 91,3 d'agost.

A principis d'agost, l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) va advertir que l'economia espanyola corre el perill de quedar enrere respecte de les principals economies avançades en la recuperació de la crisi provocada per la pandèmia de Covid-19 i que torna a oferir símptomes de feblesa quan, per contra, la resta de les economies desenvolupades experimenta un enfortiment de les seves perspectives.

L'última lectura de l'índex compost d'indicadors líders (CLI), dissenyat per l'OCDE per anticipar punts d'inflexió en l'activitat econòmica durant els següents sis a nou mesos, es va situar en el cas d'Espanya en 93,72 punts, enfront dels 94,31 del mes anterior, la qual cosa suggereix "signes temptatius de desacceleració".

En el segon trimestre de 2020, Espanya va registrar la segona major contracció del PIB entre les economies desenvolupades, amb una caiguda del 18,5%, només superada per la reculada del 20,4% del Regne Unit, però molt per sobre de la baixada del 12,1% de mitjana de la zona euro.

Últimas noticias