Espanya recuperarà al 2021 només la meitat de l'ocupació que es perdrà enguany, segons BBVA
Segons BBVA Research, caldrà esperar fins a 2023 per retornar als nivells d'atur previs a la crisi
La crisi del coronavirus està destruint una quantitat de llocs de feina que fa que es registrin xifres històriques d'atur. Segons els càlculs fets per BBVA Research, Espanya perdrà aquest any 1,37 milions d'ocupacions, dels quals al 2021 només se'n recuperaran 780.000. Després que l'augment de l'atur al març el situés com el pitjor mes de la història, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja ha avançat que des que es va decretar l'estat d'alarma, la desocupació s'havia incrementat en 484.000 persones.
Noticia relacionada
Trabajo dice que el paro se ha elevado en 484.000 personas desde el 12 de marzoCom es detalla en l'informe 'Situació Espanya' relatiu al segon trimestre de l'any elaborat per la divisió d'anàlisi de l'entitat, la taxa d'atur augmentarà fins al 20,5% en 2020, baixant al 17,3% l'any vinent, a conseqüència d'una caiguda de l'ocupació del 6,9% enguany i un repunt del 4,2% al 2021. Caldria esperar fins a 2023 quan la taxa d'atur se situï a l'entorn del 13%, zona en la qual es trobava abans que esclatés la pandèmia.
No obstant això, com avisen des de BBVA Research, es tracta de càlculs que estan condicionats al fet que la desocupació es redueixi a un ritme similar al de la recuperació de la crisi anterior, en la qual l'atur es va contreure en dos punts per any. Només així s'aconseguiria l'objectiu.
En qualsevol cas, l'economia trigarà a tornar als nivells de finals de 2019, malgrat que esperen una recuperació significativa. Així, no preveuen que s'assoleixi el nivell d'activitat previ a la crisi fins a 2022, ja que la recuperació estarà limitada per una "elevada i persistent destrucció d'ocupació". Així, la recuperació serà més ràpida al sector de la indústria, els serveis que es puguin consumir des de casa, les exportacions i la participacion del sector públic, mentre que la branca d'hostaleria, restauració i oci serà la més damnificada.
Precisament, l'informe assenyala l'hostaleria, el transport, el turisme i l'entreteniment com els sectors que principalment estan sofrint la contracció "molt intensa" de l'activitat econòmica i els més afectats per les mesures de confinament.
BBVA Research assenyala a més dues característiques de l'economia espanyola que restringiran la velocitat de sortida d'aquesta crisi. Una és l'elevada destrucció d'ocupació, major que a d'altres països, producte de la dependència de la contractació temporal. Afirmen que bona part d'aquesta destrucció que es va observar durant març va tenir el seu origen en la no renovació de contractes temporals. La segona és l'elevada dependència de sectors particularment afectats per les restriccions, com el turístic. Pronostiquen que l'aixecament gradual de les restriccions i la situació que es pugui observar als països d'origen d'aquests turistes evitarà una recuperació significativa del sector.