Escolano s'estrena a l'Eurogrup amb Grècia i la fortalesa de l'euro com a protagonistes
El successor de Luis de Guindos assistirà per tant a les seves primeres reunions a nivell comunitari
- L'endemà, Escolano es reunirà amb els seus homòlegs dels Vint-i-vuit
- En castellano: Escolano se estrena en el Eurogrupo con Grecia y la fortaleza del euro como protagonistas
El nou ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Román Escolano, participarà aquest dilluns en la primera reunió de responsables de Finances de l’Eurozona (Eurogrup), que estarà centrada en el rescat de Grècia i en la continuació dels debats per enfortir l'arquitectura de la zona euro.
El successor de Luis de Guindos a la cartera econòmica del Govern assistirà, per tant, a les seves primeres reunions a nivell comunitari com a ministre després d'haver participat aquest divendres en el seu primer Consell de Ministres. Escolano s'estrenarà en un Eurogrup sense grans decisions que començarà amb un repàs de la situació del rescat de Grècia. Atenes va completar la setmana passada les dues reformes pendents de la tercera revisió, de manera que, després de superar procediments parlamentaris en alguns dels països de l'euro, el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) podrà aprovar un desemborsament de 5.600 milions d'euros.
L'atenció se centra ara en la quarta i última revisió del programa, en què el Govern d'Alexis Tsipras ha de completar un total de 88 condicions. Fonts comunitàries confien en completar aquesta revisió al maig, un calendari que veuen "exigent però factible".
La conclusió de la tercera revisió del rescat va obrir la porta a les discussions a nivell tècnic sobre mesures per alleujar el deute públic grec, sobre les quals les mateixes fonts no esperen resultats concrets fins a l'abril i per tant no s'abordaran a l'Eurogrup de dilluns. Tampoc es debatrà sobre la supervisió de l'economia grega després del programa.
L'altre punt de discussió a la taula dels ministres dilluns serà el debat sobre reformes per enfortir l'arquitectura de l'eurozona, i especialment la transformació del MEDE en un Fons Monetari Europeu i en mesures per reduir els riscos del sector financer dins el camí per completar la unió bancària.
Aquest debat tindrà lloc per preparar la cimera de líders de l’Eurozona que se celebrarà a finals de mes i durant la qual s'espera que els països de l'euro prenguin decisions concretes sobre aquests dos temes, que són els que més consens generen entre els socis.
REUNIÓ DE L'ECOFIN, DIMARTS
L'endemà, Escolano es reunirà amb els seus homòlegs dels Vint-i-vuit en un partit en què l'Ecofin intentarà tancar una posició comuna per a les negociacions amb l'Eurocambra sobre el paquet de mesures proposades per la Comissió Europea per reduir els riscos del sector financer.
L'objectiu d'aquest paquet d'iniciatives legislatives, proposat per Brussel·les al novembre de 2016, és traslladar a la legislació comunitària les exigències de capital i liquiditat acordades a Basilea III i el Consell d'Estabilitat Financera, com establir una ràtio de palanquejament del 3% i un llindar mínim de capacitat d'absorció de pèrdues en cas de resolució per a grans bancs.
Aquestes mesures formen part del conjunt de reformes que la UE vol aprovar per reduir els riscos del sector bancari i que alguns països, com els Països Baixos, Finlàndia o Irlanda, volen garantir abans d'avançar en la mutualització a través d'un fons únic de garantia de dipòsits.
De la mateixa manera, els ministres de Finances dels Vint-i-vuit tractaran d'aconseguir un acord sobre la proposta de l'Executiu comunitari que obligaria els assessors fiscals a informar les autoritats nacionals sobre els esquemes d'optimització fiscal que dissenyen per als seus clients. No obstant, en tractar-se d'un assumpte sobre fiscalitat, els Estats membres necessiten aconseguir un acord per unanimitat.