ERTE, impostos, liquiditat... De Guindos posa deures a Sánchez per salvar empreses

El vicepresident del BCE va celebrar el fons de reestructuració acordat per la UE

Per

Bolsamania | 24 jul, 2020

Actualitzat : 17:37

La privilegiada posició que ocupa Luis de Guindos com a vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) li permet realitzar recomanacions econòmiques a què habitualment fan cabal els presidents dels Estats comunitaris. Sempre moderat, aquest dijous va evitar referir-se directament a Espanya, però va dibuixar les línies que ha de seguir el Govern de Pedro Sánchez per evitar la destrucció del teixit empresarial. En concret, el va instar a mantenir la liquiditat, continuar amb els ERTO i evitar pujades d'impostos.

"És fonamental que travessem aquest difícil període de la millor manera possible, intentant que el major percentatge del teixit empresarial sobrevisqui", defensava De Guindos en un debat 'Salvem el turisme', organitzat pel Grup Hotusa. Per aconseguir aquest objectiu, va considerar imprescindible que la liquiditat i el crèdit flueixin per intentar "minimitzar l'impacte dels costos laborals de les empreses".

Des del seu punt de vista, el BCE ja va actuar "amb enorme rapidesa i intensitat" en aquest sentit des de l'inici de la pandèmia, "proporcionant molta liquiditat en molt bones condicions als bancs, augmentant el programa de recompra d'actius i facilitant alleujaments als bancs per evitar una contracció del crèdit".

Ara és el torn dels Governs i, de moment, l'Executiu de Sánchez ja va decidir ampliar la línia d'avals ICO en 40.000 milions, que es van sumar als 100.000 milions que ja havia compromès.

També va destacar la necessitat d'ampliar els ERTO per tal de no tirar per terra tot l'esforç econòmic que l'Estat ha realitzat fins al moment per mantenir l'ocupació. Respecte a aquest punt, la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va coincidir aquest dijous que "no tindria sentit deixar caure el sistema" i va assegurar "no tenir por" d'estendre'ls durant el temps que sigui "necessari" (de moment estaran vigents fins al 30 de setembre).

Quant a les pujades d'impostos que es valoren des d'uns certs sectors del Govern de coalició, Luis de Guindos va advocar per "impedir que els costos de les empreses es disparin en aquestes circumstàncies". És a dir, els va rebutjar rotundament, tot i que aquesta decisió elevi notablement el dèficit públic de tots els països. "No hi ha cap altra alternativa", va reconèixer després de recordar que el BCE preveu que el dèficit de l'eurozona arribi al 8,5% del PIB.

En definitiva, l'exministre d'Economia va instar a establir un marc d'actuació molt predictible i que generi confiança. "Cal ser molt predictibles, molt prudents en els missatges que es transmeten, perquè estem veient una situació d'incertesa brutal", va aconsellar.

FONS PER A LA REESTRUCTURACIÓ

De Guindos també va entrar a valorar el fons per a la reestructuració de 750.000 milions que van negociar els líders de la Unió Europea (UE). En la seva opinió, "l'acord envia un senyal polític d'enorme importància: quan a Europa les coses es posen complicades, som capaços de posar-nos d'acord".

"No sé si serà un moment Hamilton o un Pla Marshall, però l'acord és un pas fonamental que, a més, limita tendències polítiques que s'havien vist després de l'última crisi. És un canvi de ritme important en la carrera de la integració europea", va remarcar.

Va celebrar que el bloc comunitari faci una emissió conjunta de deute per primera vegada a la seva història. Encara que va reconèixer que no són els anhelats eurobons, va sostenir que "podria considerar-se com una espècie d'embrió d'aquests eurobons". Així i tot, va reconèixer que la recuperació serà asimètrica, perquè la pandèmia no ha colpejat de la mateixa manera tots els països.

Últimas noticias