Els tres riscos que representa l'euro digital, segons el Banc d'Espanya
El seu èxit depèn que pugui demostrar que "compta amb una sòlida base teòrica"
La subgovernadora del Banc d'Espanya (BdE), Margarita Delgado, ha estat clara en parlar de l'euro digital que prepara el Banc Central Europeu (BCE). Tot i que "és la millor manera de garantir que els diners públics segueixin sent una àncora per a tot el sistema de pagaments" i "pot ser estratègicament important per preservar la nostra autonomia monetària", no es pot obviar que "presenta una sèrie de riscos no trivials".
Així ho va dir durant el sopar de recepció de la Conferència Anual de la Central Bank Research Association (CEBRA) que va tenir lloc aquest dimarts a la nit. La dirigent va enumerar els tres riscos que ha identificat el BdE sobre l'euro digital. Són els següents:
1. Anonimat: "Si, per exemple, es permetés l'anonimat com a mitjà per proporcionar el màxim nivell possible de privadesa, estaríem comprometent el nostre compromís amb la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament d'activitats delictives", va explicar Delgado. A més, va assenyalar, "aquesta configuració posaria en dubte l'eficàcia de les eines per limitar l'ús de l'euro digital com a dipòsit de valor".
Per això, va apuntar, "cal trobar un equilibri entre minimitzar la participació de l'Eurosistema i dels intermediaris en el tractament de les dades dels usuaris i garantir el compliment de la llei".
2. Més responsabilitats de l'Eurosistema: segons la subgovernadora del Banc d'Espanya, "és probable que un euro digital augmenti també les responsabilitats operatives generals de l'Eurosistema dels canals de pagament, amb independència del paper que en última instància pretengui exercir en la liquidació d'aquestes transaccions".
Així doncs, va apuntar Delgado, "en promoure un euro digital hem de reconèixer que l'Eurosistema està posant potencialment en joc la seva reputació, independentment que decideixi confiar en tercers per a la seva distribució i funcionament o no".
3. Amenaça per a l'estabilitat financera: aquest és, segons la subgovernadora del BdE, "la font de preocupació més gran". Com va explicar, si hi ha una "expansió no controlada de l'euro digital com a forma d'inversió" això podria, de fet, "amenaçar la capacitat de les autoritats per mantenir adequadament l'estabilitat financera".
Segons va apuntar Delgado, "un euro digital massa atractiu i accessible podria fomentar una migració important dels dipòsits dels bancs, comprometent així la seva capacitat d'intermediació i préstec, a més de desestabilitzar probablement tot el sistema bancari en moments de tensió financera".
SALVAGUARDES
Davant d'aquests riscos, va remarcar Delgado, els debats ja se centren en les "possibles salvaguardes que podrien incorporar-se a l'euro digital", encara que les decisions finals continuen estant força obertes. La raó? Molt senzill, perquè "no només depenen de la viabilitat pràctica de les diferents eines disponibles, sinó també de la probabilitat que es materialitzin els diferents escenaris i de la mesura que aquests puguin comprometre realment la capacitat de resistència dels bancs".
Per tant, “l'ajust de les característiques de disseny de l'euro digital exigeix una investigació addicional”. I és que, va incidir, "el projecte de l'euro digital té poques possibilitats d'èxit llevat que pugui demostrar que compta amb una sòlida base teòrica".
A parer seu, el millor projecte possible per a l'euro digital serà aquell que "ajudi a maximitzar els seus beneficis alhora que contingui els seus riscos".