Els taxistes, en peu de guerra pel servei d’Uber i Cabify a Fitur
El sector denuncia les pràctiques dels cotxes amb llicència VTC a l'hora de recollir passatgers a Ifema
- La fira del turisme va obrir les seves portes aquest dimecres i els interessats podran visitar-la fins al diumenge 21
- En castellano: Los taxistas, en pie de guerra por el servicio de Uber y Cabify en Fitur
Nova guerra entre els taxistes i les empreses de lloguer de vehicle amb conductor, Uber i Cabify, que funcionen amb una llicència VTC. El sector del taxi s'ha posat en peu de guerra pel servei que estan oferint aquests cotxes a Fitur, la fira del turisme, que va obrir les portes aquest dimecres i es podrà visitar fins al diumenge 21 de gener. Segons denuncien els taxistes, els VTC estan recollint passatgers a Ifema "saltant-se la llei", per la qual cosa exigeixen a l'Ajuntament de Madrid que actuï.
Els cotxes VTC "s'han vingut saltant les lleis i normatives que regulen el servei al recollir passatgers al recinte firal", denuncien els taxistes
Ha estat la Federació Espanyola del Taxi (Fedetaxi) la que ha donat la veu d'alarma. Segons explica, amb l'inici de Fitur s'ha produït una "caòtica situació del transport" a Ifema, ja que durant la primera jornada de celebració de la fira de turisme "els vehicles amb autoritzacions VTC s'han saltat les lleis i normatives que regulen el servei al recollir passatgers al recinte firal ". A més, assegura aquest col·lectiu de taxistes, que aquests cotxes també esperen "al voltant per captar nous usuaris".
"El caos és tal que les VTC estan fent fila en paral·lel amb el taxi", ha denunciat Miguel Ángel Leal, president de Fedetaxi, que assegura que no és la primera vegada que es produeixen incidents d'aquest tipus a la Fira de Madrid. Tot i això, assegura que "mai s'havia donat en aquestes proporcions".
L’enuig del sector del taxi és tal que han decidit reclamar a l'Ajuntament de Madrid que prengui cartes a l'assumpte. Els taxistes no només demanen al consistori de Manuela Carmena que reguli la situació, sinó que, a més, exigeixen la dimissió del coordinador general de l'Ajuntament de Madrid, Luis Cueto, al qual apunten com a principal responsable del que ha passat a Ifema. "És intolerable que s'estiguin permetent aquestes accions il·legals per part de les VTC, davant dels mateixos nassos dels responsables d'Ifema i dels agents de l'autoritat", ha remarcat Leal.
Fedetaxi ja ha sol·licitat en anteriors ocasions la dimissió de Cueto per la seva "repetida complicitat" amb Uber i Cabify i ela seva "permissivitat" amb elles tot i que reincideixen a "incomplir la llei", "mirant a una altra banda cada vegada que això passa". "La incapacitat del Coordinador General de l'Ajuntament per posar ordre i fer complir les normes ha quedat novament de manifest", afirma aquesta organització, que carrega contra el "descontrol regnant als afores del recinte firal", on, assegura, "s'ha estat impedint l'accés a taxis lliures mentre centenars de persones esperaven a les parades oficials".
Aquest és només un capítol més de la particular guerra que manté el sector del taxi amb els cotxes amb llicència VTC. Després de diverses vagues i protestes per l'intrusisme i la competència deslleial que, segons el parer dels taxistes, representen aquestes empreses, finalment el Govern de Mariano Rajoy va fer una sèrie de modificacions a la normativa i va introduir-hi nous requisits que han de complir Uber i Cabify per operar. Entre elles, el d'impedir als titulars de llicències VTC vendre-les en els dos anys següents a la seva consecució, o la d'inscriure tots els serveis que realitzin en un registre públic per garantir que s'efectuen d'acord amb la llei.
CARTA A CARMENA
Els taxistes també han portat la seva denúncia a la pròpia alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, a la qual Leal ha escrit una carta per relatar el que havia passat i exigir responsabilitats. "El que ha passat a Ifema és inacceptable", amb les VTC ocupant les nostres parades a l'espera d'usuaris ", diu Leal que convida la regidora a ser clara i dir "alt i clar" si creu que el model a seguir és el de Uber i Cabify. Sobretot perquè, diu, l'Ajuntament "ha beneficiat sistemàticament d’empreses transnacionals".
"De vegades cal prendre partit, i jo espero sincerament que prenguis el dels taxistes madrilenys", li diu el màxim responsable de Fedetaxi a Carmena, a la qual convida en la seva carta a "reflexionar junts sobre quines són les vies que hem d'emprendre per garantir la continuïtat d'un servei públic tan important com el taxi".
Fitur, que celebra aquest any el seu 38è edició, comptarà amb més de 10.000 empreses procedents de 165 països integrades i gairebé 820 estands, un 8% més, i generarà per a Madrid uns ingressos induïts de 260 milions d'euros. Índia serà el soci principal de la fira aquest any. Sota l'eslògan 'Incredible India', el país busca promoure la destinació i augmentar la seva potencialitat turística, que l'any passat li va permetre superar els 9 milions de turistes internacionals.