Els preus es tornen a moderar: la inflació cau al maig fins al 3,2%, menor nivell des del 2021

Per la seva banda, la inflació subjacent també disminueix fins al 6,1%, mínims des del juliol del 2022

Per

Bolsamania | 13 jun, 2023

Els preus continuen moderant la pujada un mes més. Al maig, la inflació cau al 3,2%, xifra que suposa nou dècimes per sota de la registrada a l'abril i el nivell més baix des del juliol del 2021, segons les dades definitives publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La inflació subjacent, és a dir, l'índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics, disminueix cinc dècimes, fins al 6,1%, situant la diferència amb l'IPC general en gairebé tres punts i col·locant-se a mínims des del juliol del 2022.

En detall, els grups que destaquen per la seva influència en la disminució de la taxa anual de l'índex de preus de consum (IPC) són transport, aliments i begudes no alcohòliques i vestit i calçat.

Els preus del transport cauen un 3,7%, més de quatre punts per sota del mes passat. Aquest descens es deu a la baixada dels preus de carburants i lubricants per a vehicles personals, enfront de l'augment del maig de l'any passat.

Mentrestant, els aliments i les begudes no alcohòliques registren una taxa del 12%, gairebé un punt per sota de la del mes anterior. A més, és la taxa més baixa en un any, des del maig del 2022. Influeix en aquest comportament la baixada dels preus de la llet, formatge i ous. També disminueixen els preus del peix i marisc, l'efecte dels quals s'accentua perquè van augmentar el maig del 2022. L'estabilitat del pa i els cereals també influeix negativament perquè van créixer l'any passat. Cal assenyalar, encara que en sentit contrari, la baixada dels preus dels llegums i les hortalisses, menor que al maig de l'any anterior.

El preu del vestit i el calçat registra una taxa de l'1,9%, tres dècimes inferior a la del mes anterior. Aquesta evolució és perquè els preus de tots els seus components augmenten aquest mes menys que el maig del 2022.

Per contra, entre els grups amb influència positiva destaca l'habitatge, que augmenta la variació tres dècimes, fins al -10,5%. Aquest comportament és perquè els preus de l'electricitat disminueixen amb menys intensitat que l'any passat.

Per CA, la taxa anual de l'IPC disminueix al maig respecte a l'abril a totes. Els descensos més importants es produeixen a Regió de Múrcia, Galícia, Principat d'Astúries i La Rioja amb baixades d'1,5, 1,2, 1,1 i 1,1 punts, respectivament. Per la seva banda, les menors baixades es produeixen a les Canàries i la Comunitat Foral de Navarra, de 0,6 punts, i a Aragó i Catalunya, de 0,7 punts.

D'altra banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) al maig presenta una taxa de variació anual del 2,9%, nou dècimes per sota de la registrada el mes anterior. L'Índex de Preus de Consum a Impostos Constants (IPC-IC) se situa al 3,8%, sis dècimes per sobre de la registrada per l'IPC general. Mentrestant, l'IPCH a Impostos Constants (IPCH-IC) presenta una taxa anual del 3,5%, sis dècimes per sobre de la de l'IPCH.

Últimas noticias