Els experts proposen apujar l'SMI entre un 4,6% i un 8,2%, entre 1.046 i 1.082 euros
Al seu informe plantegen aquest increment salarial per al 2023
Els experts que assessoren la ministra de Treball, Yolanda Díaz, han proposat elevar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) el 2023 entre un 4,6% i un 8,2%, xifra que el situaria entre 1.046 i 1.082 euros amb catorze pagues. Actualment està xifrat en mil euros.
Al seu informe, presentat aquest dilluns al Ministeri de Treball, el comitè estableix quatre possibles pujades que parteixen des del 4,6% que situaria l'SMI en 1.046 euros. Després d'aquests increments, es proposen dos escenaris intermedis del 5,4% fins als 1.054 euros i del 6,6% fins als 1.066 euros, per acabar en una alça del 8,2% fins als 1.082 euros.
Tot i això, han advertit que haurà de revisar-se en sis mesos tenint en compte la inflació i han avisat que els seus càlculs s'ha fet tenint en compte el salari mitjà del 2022, que el 2023 serà superior.
Per als experts, aquesta pujada és necessària com a conseqüència del major impacte que té l'elevada inflació entre les capes de població amb ingressos més baixos. Ara serà el Govern que hagi de prendre la darrera decisió durant la reunió que mantindrà aquest dimecres amb els agents socials per tractar la qüestió.
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha trucat el patronal i sindicats a "complir el seu paper constitucional" i seure a taula: "Els demano que tinguin altesa de mires i que treballin pel bé del nostre país", en declaracions recollides per Efe.
Aquestes paraules de la titular de Treball es produeixen en un moment de ruptura de les relacions entre la CEOE i el Ministeri. Dimecres passat 14 de desembre la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) i la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme) anunciaven que trencaven les converses amb Treball fins que no rectifiqués una esmena introduïda a la Llei d'Ocupació que torna el control al Ministeri dels Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO). Consideren que aquesta esmena "és una traïció a l'acord aconseguit en la reforma laboral".
Díaz també ha destacat que les pujades salarials no afecten la creació de llocs de treball i han demostrat ser "una eina molt eficaç". La vicepresidenta, que no ha volgut posicionar-se sobre una xifra abans de la reunió amb els agents socials, ha explicat que per a la revaloració del salari mínim cal atendre l'Estatut dels Treballadors, que demana tenir en compte factors com la inflació, la productivitat, la participació de les rendes salarials a l'economia i la conjuntura econòmica. "Que tinguin altesa de mires i que vagin a taula amb la millor de les intencions", ha demanat Díaz als agents socials.