Els EUA revisa a l'alça el creixement del PIB al primer trimestre fins al 2%

El país va créixer a un ritme del 2,6% al quart trimestre del 2022

Per

Bolsamania | 29 jun, 2023

Els EUA frenen el seu creixement, però menys del que s'esperava. El producte interior brut (PIB) de la principal economia del món ha crescut un 2% al primer trimestre de l'any, segons l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç dels Estats Units. La dada final ofereix una lectura inferior a la registrada a l trimestre anterior (2,6%), encara que se situa per sobre de les expectatives del consens i amb les estimacions prèvies de l'organisme que difon l'informe, que havien previst un avanç de l'1,3%.

Aquesta tercera i última revisió reflecteix principalment revisions a l'alça de les exportacions i la despesa del consumidor, que van ser compensades parcialment per revisions a la baixa de la inversió fixa no residencial i la despesa del govern federal. Les importacions, que són una resta al càlcul del PIB, es van revisar a la baixa.

L'augment del PIB real el primer trimestre és el resultat d'augments en la despesa del consumidor, les exportacions, la despesa dels governs estatals i locals, la despesa del govern federal i la inversió fixa no residencial que van ser compensats parcialment per disminucions en la inversió en inventaris privats i la inversió fixa residencial.

"En comparació amb el quart trimestre, la desacceleració del PIB real al primer trimestre mostra, principalment, una desacceleració de la inversió en inventaris privats i una desacceleració de la inversió fixa no residencial que van ser parcialment compensades per una acceleració de la despesa del consumidor, un repunt de les exportacions i una disminució menor de la inversió fixa residencial", explica l'Oficina d'Anàlisi Econòmica.

En aquest sentit, l'índex de preus de les compres internes brutes ha augmentat fins al 3,8% al primer trimestre, en línia amb l'estimació anterior. L'índex de preus de despeses de consum personal (PCE) ha crescut un 4,1%, revisat a la baixa en 0,1 punts percentuals. L'índex de preus PCE excloent-ne els preus dels aliments i l'energia, per la seva banda, s'ha incrementat un 4,9%, xifra que suposa una revisió a la baixa de 0,1 punts percentuals.

"La publicació d'aquest dijous inclou estimacions del PIB real per indústria, o valor agregat, una mesura de la contribució d'una indústria al PIB. El primer trimestre, el valor afegit de les indústries privades productores de serveis va augmentar un 2,6%. "El govern va augmentar un 2,7% i les indústries privades productores de béns van disminuir un 0,7%. En general, 15 dels 22 grups industrials van contribuir a l'augment del PIB real el primer trimestre", expliquen des de l'organisme.

Per a Alex Livingstone, cap de comerç i divises de Titan Asset Management, la publicació mostra que l'economia dels EUA es manté ben impulsada en gran mesura per un consum personal més fort del que s'esperava. Tots els ulls ara estaran posats en la propera decisió del FOMC a finals de juliol, ja que aquestes últimes dades de creixement brinden als falcons més municions per advocar per augments de tipus addicionals per acabar amb la inflació persistent d'una vegada per totes”.

"El PIB dels EUA va ser molt més fort del que s'esperava i destaca la resiliència contínua del consumidor dels EUA malgrat un llarg cicle d'augment de taxes durant els últims 18 mesos. Això fa pensar que els operadors consideren una probabilitat més gran de més augments de les taxes d'interès per part de la Reserva Federal", opina Ryan Brandham, director de Mercats de Capital Globals, Amèrica del Nord a Validus Risk Management.

Des d'Oxford Economics, asseveren que "atès l'estat actual de l'economia, és poc probable que comenci una recessió al tercer trimestre. Continuem pensant que una recessió és més probable que improbable, encara que no es pot descartar completament un "aterratge suau".

PETICIONS SETMANALS D'ATUR

Aquest dijous també s'han publicat les xifres d'atur setmanal als Estats Units, que han caigut fins a 239.000 des de les 265.000 sol·licituds registrades durant els set dies previs. La dada, que s'ha situat a mínims d'un mes, ha sorprès el consens, que esperava que s'ubiqués a les 265.000 peticions.

Per estats, els majors increments es van donar a Califòrnia (+6.279), Nova Jersey (+2.412), Connecticut (+1.888), Texas (+1.636) i Puerto Rico (+1.288), mentre que les caigudes més importants es van registrar a Geòrgia (-2.162), Indiana (-1.983), Missouri (-1.794), Carolina de Sud (-1.672) i Minnesota (-1.576).

Pel que fa a les sol·licituds de prestacions regulars, es van anotar un descens fins a les 1.7420.000, des de les 1.761.000 anteriors i millorant les previsions del consens, que n'anticipaven 1.765.000.

"Les dades són un recordatori que el mercat laboral encara està força ajustat, cosa que augmenta el risc que el FOMC pugi les taxes el mes que ve", afirmen des d'Oxford Economics.

Tot i això, des de la companyia britànica esperen "que les sol·licituds de desocupació augmentin més endavant l'any a mesura que l'economia es debiliti i caigui en recessió".

Últimas noticias